Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Två av tre vill ha mer satsningar på kollektivtrafik

En ny attitydundersökning visar att två av tre västsvenskar vill se mer satsningar på kollektivtrafik. Foto: Eddie Löthman.

Ökade satsningar på kollektiv trafiken. Det vill invånarna i Västra Götaland ha enligt Västtrafiks årliga attitydundersökning, Hållplats 2021, som är gjord bland medborgarna i Västra Götalandsregionen. En majoritet vill dessutom se ny lagstiftning som gör att fler börjar resa hållbart.

Det är fjärde året i rad som Västtrafik frågar 4 000 västsvenskar hur de ser på sitt resande idag och i framtiden.

Svaren visar att två av tre vill att samhället ska investera mer i kollektivtrafiken. En majoritet av de tillfrågade, 52 procent, välkomnar nya lagar och regler som gör att fler reser på ett hållbart sätt. 62 procent tycker att arbetsgivaren borde subventionera periodbiljetter för kollektiva resor.

– Vi ser att många uttrycker en önskan om hjälp att göra hållbara val när det kommer till resor. Det tycker jag är tydlig signal till beslutsfattare och andra aktörer, inklusive oss, att kraftsamla för att tillsammans skapa en snabb omställning, säger Lars Backström, vd på Västtrafik.

Allt fler tror på ett ökat resande med kollektivtrafik de kommande åren. I årets undersökning är det 50 procent som tror på ett ökat resande med kollektivtrafiken, att jämföra med 41 procent 2020. 51 procent svarar att de vill gå mer och 58 procent att de vill cykla mer.

Andelen som tror på ett ökat resande med egen bil har fördubblats sedan innan pandemin. 24 procent svarar att de tror att fler kommer resa med bil i framtiden, 2019 var siffran 12 procent.

– Det är glädjande att fler tror att resandet med kollektivtrafiken kommer öka de kommande åren och att en majoritet också vill gå och cykla mer. I ljuset av klimatrapporten från IPCC nyligen så känns det särskilt relevant och aktuellt, säger Lars Backström.

Klicka här för att ladda ner undersökningen i sin helhet.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)