Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bussföretagen: Glädjande besked om biodrivmedel

Sverige får fortsatt skattebefrielse för höginblandade, flytande biodrivmedel. Foto: Ulo Maasing.

Sverige får fortsatt skattebefrielse för höginblandade, flytande biodrivmedel, meddelade EU-kommissionen på fredagen. ”Ett glädjande besked som är viktigt för den svenska bussbranschen”, kommenterar Sveriges Bussföretags branschchef Anna Grönlund.

EU-kommisionen meddelade på fredagen att man har godkänt Sveriges ansökan om förlängd skattebefrielse för höginblandade flytande biodrivmedel. Därmed kan bränslen som exempelvis E85 och biodiesel förbli skattefria i Sverige även nästa år. Sverige har haft ett undantag för beskattning av sådana biodrivmedel sedan 2002. Kommissionens beslut gäller i ett år. Den begränsade tiden för godkännandet beror på att kommissionen anser att biodrivmedel endast delvis bidrar till de gemensamma miljömålen och att ett skatteundantag som stäcker sig över en längre tid kan vara oförenligt med reglerna för den inre marknaden i unionen.

Regeringen lovar dock att fortsätta att bearbeta EU-kommissionen för att hållbara biodrivmedel också i fortsättningen ska gynnas framför fossila drivmedel och att regelverket ska göra det möjligt med en kostnadseffektiv styrning mot minskade utsläpp av växthusgaser.

– Dagens besked från regeringen är glädjande och viktigt för den svenska bussbranschen. Över 85 procent av de svenska bussarna kör idag på fossilfria drivmedel. Biodrivmedlen har en stor del däri. Vi i bussbranschen vill fortsätta leda omställningen till en fossilfri transportsektor och dagens besked ger förutsättningar för det, säger Anna Grönlund, branschchef Sveriges Bussföretag.

– Beskedet från EU gäller ju endast ett år framåt men vi noterar med tillfredsställelse att regeringen avser frortsätta sitt framgångsrika påverkansarbete i Bryssel i frågan. Det är viktigt inte minst mot bakgrund av att det nu finns flera EU förslag som berör framtida villkor för biodrivmedel inom EU.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)