Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Första ordern på dubbelledade elbussar från Solaris

Danska Ålborg får batteridrivna 24-meters BRT-bussar från Solaris. Bild: Solaris.

Busstillverkaren Solaris har fått en spektakulär order på fjorton dubbelledade, 24 meter långa batteribussar med Solaris BRT-design MetroStyle. Bussarna ska sättas i trafik i Ålborg av bussföretaget Tide Bus Danmark,, ett dotterbolag till den norska bussjätten Tide.

– Danmark kommer därmed att bli det första landet någonsin som får en leverans av vår eldrivna Urbino 24 MetroStyle som kombinerar hög kapacitet med en unik design. Jag är övertygad att vårt samarbete med Tide Bus Danmark kommer att öppna ett nytt kapitel i vår verksamhet, säger Petros Spinaris, marknadschef på Solaris.

Drivlinan utgörs av två elmotorer med en sammanlagd kapacitet på 240 kW på två drivaxlar. Batterierna laddas i depå och utgörs av Solaris högenergibatterier med en sammanlagd kapacitet på över 700 kWh.

Bland utrustningen finns USB-kontakter vid alla sittplatser och LED-belysning, digitala backspeglar från Mirror Eye. Bussarna har likaledes Mobileye Shield+-system som eliminerar förarens döda vinkel. Kameror på bussens båda sidor varnar också föraren för fotgängare och cyklister i bussens närhet.

Solaris presenterade sin 24-meters batteribuss för en bredare publik för första gången på Busworld i Bryssel 2019. Modellen är tänkt att vara en bas för fullelektriska bussar, likaså hybridbussar och trådbussar. Ordern från Tide Bus Danmark är den första som Solaris får på modellen.

Taggat som: , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)