Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Satsar på självkörande minibussar

Tyska ZF erbjuder nu kompletta system för trafik med autonoma minibussar. Bild: ZF.

Det tyska storföretaget ZF, mest känd för sina växellådor, drivlinor och axlar, satsar nu på att bli en komplett leverantör av autonoma, självkörande, minibussar. Företaget erbjuder nu alla tjänster från en enda leverantör: projektering, genomförande, drift och underhåll samt service av autonoma system för persontransporter.

ZF har redan tidigare arbetat med produkter för autonoma, eldrivna minibussar. Men nu erbjuder man inte bara själva fordonen utan också alla nödvändiga kringtjänster för autonoma system för persontrafik.

Målgruppen för erbjudandet är städer och trafikföretag i städer. Redan idag kan de autonoma minibussarna lösa många akuta trafikproblem, menar ZF. Med de autonoma bussarna kan resenärer ta sig mellan sina målpunkter snabbare, samtidigt som antalet personbilar i trafik minskas och därmed också emissionerna. Till det kommer, framhåller ZF, att fordonen kan koppla samman landsbygd med stadscentra.

ZF pekar på att trafiken i världens städer enligt OECD svarar för 40 procent av de klimatskadliga utsläppen från persontrafik. Till det kommer att antalet människor som bor i städer ökar mycket snabbt globalt. Förutom elektrifiering är intelligenta transportsystem nödvändiga för att städerna ska nå sina klimatmål och dessutom vara attraktiva att bo och vistas i.

Där kan, anser ZF, autonoma persontrafiksystem spela en viktig roll. Samtidigt behöver städer och trafikföretag stora kunskaper och resurser för att etablera autonoma persontrafiksystem. Det är där som ZF ser en ny marknad för sin helhetslösning: man tillhandahåller fordon, hjälper till att skapa linjenätet, installerar och driftsätter systemet samt svarar för underhåll och även reparationer om det behövs. Man kan också bidra med mjukvara till fleet management och även uppkoppling mot trafikinfrastrukturen som exempel trafikljus och hastighetsgränser.

Taggat som: , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)