Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Tallink Grupp: Första kvartalsvinsten sedan pandemins början

Silja Symphony i Oxdjupet i Stockholms skärgård.Tallink Grupp redovisar sin första kvartalsvinst sedan covid-19-pandemins början. Foto: Tallink Grupp.

Tecknen på en återhämtning inom rese- och turistnäringen blir allt fler. I sin kvartalsrapport som presenterades på torsdagsmorgonen rapporterar Tallink Grupp (Tallink, Silja Line m fl) sin första kvartalsvinst sedan covid-19-pandemins början. Tallink Grupps nettovinst för årets tredje kvartal blev 5,5 miljoner euro (54,9 miljoner kronor). Under tredje kvartalet förra året redovisade Tallink Grupp en nettoförlust på 23,9 miljoner euro (239 miljoner kronor). Biljettintäkter och försäljningen ombord står tillsammans med charterintäkter för intäktsökningen. Men företaget varnar för en tuff vinter.

Under de första nio månaderna (1 januari – 30 september) minskade koncernens intäkter med 14,7 % jämfört med samma period 2020 och uppgick till 310,3 miljoner euro. Rörelseresultatet för de första nio månaderna var 33,2 miljoner euro (6,9 miljoner euro 2020) och förlusten var 53,2 miljoner euro (förlust på 81,5 miljoner euro 2020).

– Trots höga bränslepriser och de fortsatta effekterna av coviden i vår bransch och vårt företag är jag glad att vi har kunnat visa på den första kvartalsvinsten sedan starten av den pandemin. Det är den första ljuset vi har sett efter en period med en nettoförlust på mer än 151 miljoner euro på ett och ett halvt år, kommenterar Tallink Grupps vd Paavo Nõgene.

– Men även om resultaten för tredje kvartalet har gett oss en glimt av hopp, har vi tyvärr precis nått lågsäsongen. Till det kommer de höga covidtalen i Estland och Lettland. Förutom den utmanande arbetsmarknaden och höga bränslepriser, tyder allt på att det kommer att väntar ännu en tuff vinter.

Taggat som: , ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)