Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Anna Grönlund omvald i internationell organisation

De leder IRU:s persontransportavdelning: Patrick Westelinck, Belgien, Anna Grönlund, Sverige samt Michael Möller Nielsen, Danmark.

Sveriges Bussföretags branschchef Annan Grönlund omvaldes på torsdagen som vice ordförande för persontransportavdelningen i den internationella vägtransportunionen IRU. Till ordförande omvaldes Patrick Westelinck, vd för den belgiska bussbranschorganisationen FBAA och till vice ordförande tillsammans med Anna Grönlund omvaldes Michael Möller Nielsen, vd för Dansk PersonTransport.

IRU är den internationella organisationen för vägtransporter och representerar nationella förbund inom buss, lastbil och taxi. IRU är också av EU-kommissionen utsedd part i den sociala dialogen för vägtransportsektorn.

– Jag är hedrad och glad över det fortsatta förtroendet från kollegor över hela världen. Jag ser det som ett kvitto på hela den svenska bussbranschens arbete – den svenska bussbranschen tjänar ofta som gott exempel. Över 85% av svenska bussar kör idag på fossilfria drivmedel.

– Vår avreglerade marknad och vår svenska modell med upphandling i konkurrens för bästa möjliga kollektivtrafik med resenären i fokus har inspirerat EU-kommissionen när man formade EU:s kollektivtrafikförordning. Nu har vi tillsammans med våra kollegor över hela världen en tuff utmaning i att få våra resenärer att åter kliva på bussen när alltfler vaccineras och restriktioner relaterade till covid-19 lyfts i land efter land, säger Anna Grönlund.

– Bussen är ryggraden i kollektivtrafiken. Det är en trafik som med rätt förutsättningar är ett verktyg för att möta dagens och morgondagens samhällsutmaningar rörande klimat, trängsel, tillgänglighet och trafiksäkerhet.

Vid IRU:s årsmöte i Génève den 4 – 5 november antog IRU sitt arbetsprogram för det kommande verksamhetsåret. Enligt programmet ska organisationen koncentrera sitt arbete på vägtransportsektorns omställning till ett hållbart transportsystem, branschens allt snabbare digitalisering och frågor med anknytning till kompetensförsörjning.

Taggat som: , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)