Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Holländsk elbusstillverkare satsar på Nordamerika

Den holländska elbusstillverkaren Ebusco ska etablera produktion av sin kompositbuss Ebusco 3.0 i Nordamerika. Foto: Ebusco.

Den holländska elbusstillverkaren Ebusco går nu till offensiv i Nordamerika som en del av sitt internationella expansionsprogram. Företaget börsnoterades nyligen på Amsterdambörsen och fick därmed 3,2 miljarder kronor i kapitaltillskott. Inför Nordamerikasatsningen har Ebusco som vd i Nordamerika värvat en tidigare chef vid BYD, kanadensaren Ted Dowling.

Ebusco planerar nu att bygga ut sin marknads- och säljorganisation för elbussarna Ebusco 3.0 och Ebusco 2.2 i Nordamerika. Företaget planerar även att bygga en fabrik för produktion av Ebusco 3.0 i Nordamerika.

Ebusco 3.0 är en extremt lätt stadsbuss med plats för 95 passagerare och en räckvidd på upp till 500 kilometer, samtidigt som den bara väger 8,5 ton. Den låga vikten gör att bussen endast har fyra hjul till skillnad mot de vanliga sex på en normalstor stadsbuss som har dubbla hjul på bakaxeln. Bussen är till stor del byggd i kompåosit vilket bidrar till den låga vikten och därmed den långa räckvidden.

Chassit är konstruerat så att batterierna är placerade i golvet, mellan hjulen. Det gör att tyngdpunkten blir låg, samtidigt som fordonets höjd också hålls ner. Invändigt har bussen genomgående plant, lågt golv. Batterierna är lågt placerade vilket gör att golvet har kunnat hållas lågt och med en instegshjöjd på cirka 25 centimeter.

Tidigare i år beställde bussoperatören Nobina tretton batterielektriska bussar, Ebusco 2.2, från Ebusco för trafik i Köpenhamnsområdet (klicka här).

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)