Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Strängnäs ställer om till förnybart och el

Bergkvarabuss sätter in 28 nya biogasbussar och sex elbussar från Scania i sin trafik i Strängnäs. Foto: Ulo Maasing.

Elbussar i stadstrafiken och en bussflotta som till 100 procent körs på förnybara drivmedel. I samband med det nya trafikavtal som startar den 12 december för kollektivtrafiken i Strängnäs kommun med Bergkvarabuss som kör busstrafiken i samarbete med Region Sörmland och kommunen. Den mest påtagliga nyheten är att stadstrafiken helt kommer att köras med elbussar.

– Elbussarna blir ett välkommet inslag i trafikutbudet och de kommer bidra till att förbättra stadsmiljön. Bussarna är tysta och kommer att reducera bullernivån i stan kraftigt. Det blir ett lyft för resenärer på bussarna, men också för alla som rör sig ute på gator och torg i stan, säger Joakim Karlén som är verksamhetschef för den allmänna kollektivtrafiken hos Region Sörmland.

Totalt kommer cirka 30 bussar att användas och de som inte drivs av el kommer att köras på biogas. Strängnäs har som mål att vara en klimatneutral kommun senast år 2040.

– Vi har hela tiden haft med detta mål i vår kravställning tillsammans med Region Sörmland och kollektivtrafiken. Det här är en viktig del för att nå ett mer hållbart samhälle. Med detta avtal får vi en kollektivtrafik som är klimatneutral och det är ett stort steg på vägen, säger Jacob Högfeldt, kommunstyrelsens ordförande i Strängnäs kommun.

I somras stod det klart att Scania ska leverera sex depåladdade elbussar till Bergkvarabuss för stadstrafiken i Strängnäs och dessutom 28 biogasbussar för den övriga trafiken (klicka här).

När de nya el- och biogasbussarna börjar rulla i december 2021 och januari 2022 kommer resenärerna även märka av flera andra nyheter, till exempel wi-fi ombord och USB-uttag för laddning, hjärtstartare, babyskydd och kamerabevakning. Det nya avtalet är ett så kallat incitamentsavtal vilket innebär att en del av ersättningen till trafikföretaget utgörs av en rörlig del som är baserad på kundnöjdhet och punktlighet i tidtabellen.

Bergkvarabuss´ avtal i Strängnäs löper på tio år.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)