Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Dubblad räckvidd för Scanias elbussar

Scania räknar med att räckvidden för företagets elbussar kommer att fördubblas inom fyra à fem år. Foto: Ulo Maasing.

Fordonstillverkaren Scania räknar med att inom fyra till fem år kunna erbjuda batteridrivna bussar och lastbilar med en räckvidd på 500 kilometer per laddning. Idag är räckvidden cirka 250 kilometer. Det framgår av den plan för elektrifiering som Scania har presenterat.

Mycket av Scanias plan för elektrifiering handlar naturligtvis om den dominerande delen av företagets produktion, lastbilar. Enligt planen räknar Scania med att lansera en ny elektrifierad produkt varje år. Eftersom lastbilarna utgör den stora delen av Scanias produktion kommer utvecklingen på lastbilssidan att ha ett genomslag när det gäller bussarna.

I planen konstaterar Scania att biobränslen är ett viktigt övergångssteg för de drifttyper som anses svåra att elektrifiera, bland annat fjärrtrafik. Men även när det gäller dessa områden arbetar Scania med en elektrifiering. År 2024 räknar Scania med att batterilastbilar för fjärrtrafik gör sitt intåg på marknaden. De kommer att kunna snabbladdas under förarens 45-minuters vilopauser och sedan gå i 4,5 timmar med en last på 40 ton.

Året efter, 2025, kommer det enligt Scania att vara möjligt att elektrifiera flertalet drifttyper. 2030 räknar Scania med att elektrifierade fordon står för hälften av företagets försäljning. Då ingår batterielektriska fordon, hybridfordon och bränslecellsfordon.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)