Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Första kompositbussen typgodkänd i EU

Ebusco 3.0 är den första bussen med kompositkaross som har typgodkänts i EU. Foto: Ebusco.

Nu har den första bussen med kompositkaross homologerats, alltså typgodkänts för trafik i EU. Det är Ebusco 3.0, den senaste fullelektriska stadsbussen från holländska Ebusco. Genom att karossen är byggd i kompositmaterial, baserad på teknik från flygindustrin, är den mycket lätt, vilket ger bussen en räckvidd på upp till 575 kilometer. Tillverkaren uppger också att bussens förväntade livslängd är cirka 25 år.

Ebusco 3.0 tillverkas vid företagets fabrik i Deurne, Nederländerna och de första leveranserna till kund väntas ske inom någon vecka. Sedan tidigare har företaget levererat 346 elbussar av modell Ebusco 2.2 till bussföretag i sju europeiska länder. Bussoperatören Nobina har beställt 79 Ebusco 2.2 till sin trafik i Danmark (klicka här).

– Jag är mycket stolt över att vi har nått ytterligare en viktig milstolpe. Ebusco 3.0 är den första buss som är byggd av kompositmaterial som har typgodkänts i EU, säger Ebuscos vd Peter Bijvelds.

Taggat som: ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)