Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nu tar Keolis över linje 100

Denna bussarna på Västtrafiks linje 100 Västtrafiks nya expressbussutseende med inslag av rosa färg på fronten. Foto: Andreas Sörhaga.

Dagen före Lucia, den 12 december, tar Keolis över trafiken på linje 100, det vill säga expressbusslinjen mellan Göteborg och Borås. Företaget sätter in 22 nya dubbeldäckare från Volvo i trafiken där Keolis avlöser Vy Buss som under många år har kört linjen.

Inför trafikstart har Keolis etablerat en ny depå i Borås och utbildat 45 förare i körteknik och kunskap om de nya bussarna.

– Vi är glada över det förtroende vi har fått av Västtrafik och ser fram mot att få erbjuda resenärerna bra komfort i nya dubbeldäckare säger Stefan Gustavsson, produktionsdirektör på Keolis, Sverige.

– För de som pendlar mellan arbete och skola känns det viktigt att kunna erbjuda bekväma resor med kollektivtrafiken. Linje 100 är en av våra mest populära pendlarlinjer och detta blir ett stort lyft för våra resenärer, säger Lars Backström, vd på Västtrafik.

Västtrafiks ny expressbussdesign bygger på en kombination med rosa och blått. Foto: Andreas Sörhaga.

Keolis vann 2019 upphandlingen av trafiken på linje 100 med Vy Buss överklagade det beslut om allmän trafikplikt på sträckan som kollektivtrafiknämnden i Västra Götalandsregionen hade fattat. Ett sådant beslut måste till för att trafiken ska kunna upphandlas. Istället ville Vy Buss köra trafiken på kommersiell grund.

Vy Buss hävdade att företaget kan bedriva trafiken på kommersiell grund på samma villkor och i samma omfattning som Västtrafik hade upphandlat. Därmed skulle Vy Buss uppfylla behovet av regional kollektivtrafik i länet, likaså de mål som finns i det regionala trafikförsörjningsprogrammet.

Förvaltningsrätten gick dock i huvudsak på kollektivtrafiknämndens linje, men skog fast att kollektivtrafikmyndigheten hade rätt att besluta om allmän trafikplikt.

Idag kör Vy Buss dubbeldäckare från Van Hool på linje 100. De nya bussarna, Volvo 7900 DD, har plats för 75 sittande passagerare  samt 15 stående och är utrustade med wi-fi och usb-uttag för resenärerna.

På nedre våningsplan finns säten med integrerad barnstol. Bussarna har digitala backspeglar.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)