Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nya restriktioner ger avbokade resor – Transportföretagen kräver snabbt stöd

Åter hopar sig mörka moln över persontransportbranschen. Regeringen måste införa stödåtgärder snabbt, skriver Transportföretagen till finansminister Mikael Damberg. (S). Foto: Ulo Maasing.

Regeringen måste snabbt införa stöd för att rädda företagen. Det skriver Transportföretagen, där Sveriges Bussföretag ingår, i ett öppet brev till finansminister Mikael Damberg (S). Transportföretagen konstaterar att de rekommendationer som regeringen införde den 8 december för att mota den ökade smittspridningen av viruset fick direkt effekt på Transportföretagens medlemsföretags verksamhet även om de i sig inte innebar att verksamheten skulle stängas ned.

I brevet till finansministern skriver Transportföretaget att pandemins effekter på resandet har tunnat ut marginalerna för många företag i persontransportbranschen till bristningsgränsen och att de ekonomiska resurserna börjar nu sina.

– Återinför omedelbart omställnings- och omsättningsstöd med vissa justeringar, likaså möjligheter till korttidspermittering, skriver Transportföretagen till finansministern.

– Uppmaningen till ökad försiktighet har lett till att många människor valt att avboka eller avstå från resor. Risken är stor att företag som förberett sig för återstart och dragit på sig kostnader nu snabbt hamnar i svåra ekonomiska problem om utvecklingen fortsätter på det sättet. Särskilt allvarlig är situationen för företag inom buss, taxi och flyg, skriver Transportföretagen.

Transportföretagen hänvisar till en analys som man gjort som visar på hur persontransporterna nu drabbas av pandemin och restriktionerna.

Där konstaterar man bland annat att sedan den 1 december har omkring 20 procent av enskilda resenärer avbokat sig från researrangemang med buss. Men redan innan låg bokningarna på drygt hälften av 2019 års nivåer då nybokningarna avstannade redan i oktober.

Också beställningstrafiken har drabbats hårt som en direkt följd av restriktionerna. Sedan den 1 december har omkring en tredjedel av beställningarna bokats av. Det gäller bland annat busstrafik som körs för företag som ska ha julfest, bjuda på julbord eller ha konferens i samband med årsskiftet.

Ett minskat nöjesliv och en nergång inom besöksnäringen leder till färre körningar för taxi. Minskat antal passagerare med flyg, tåg, färja och buss innebär färre viktiga körningar till större terminaler och stationer.

Även flyget drabbas av de nya restriktioner, konstaterar Transportföretagen i det öppna brevet. Sedan månadsskiftet har främst utrikestrafiken drabbats, men efter regeringens besked den 8 december har även inrikestrafiken påverkats negativt.

Klicka här för att läsa det öppna brevet till finansministern.

– Regeringen meddelade under pressträffen den 8 december att man budgeterat för stöd till drabbade företag. Transportföretagen menar att detta är positivt, men att stöden behöver gälla redan nu. De rekommendationer som infördes riskerar annars att slå ut stora delar av den svenska persontransportnäringen för lång tid framöver. Flera företag över hela landet vittnar om detta. Pandemin skördar fortfarande offer och håller tillbaka vår mobilitet. Trafikföretagen har nu, efter den påfrestning som pandemin inneburit, tömt sina kassor och klarar inte att möta en nedgång i verksamheten igen. Vi vill nu att regeringen agerar så att våra transportföretag och samhällsviktig transportinfrastruktur inte blir nästa offer, säger Tina Thorsell, samhällspolitisk chef på Transportföretagen.

Taggat som: , , , ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)