Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Elbussar gav kraftigt reducerade utsläpp från busstrafiken

För ett år sedan satte Västtrafik och Transdev in 145 elbussar i Göteborg, Partille och Mölndal. Effekterna är tydliga. Foto: Ulo Maasing.

Elektrifieringen av busstrafiken i Göteborg, Mölndal och Partille börjar nu få ett ordentligt genomslag i luftkvaliteten. Under det år som gått sedan Västtrafik gjorde sin storlansering av elbussar i de tre kommunerna beräknas utsläppen av kväveoxider i busstrafiken halverats och utsläppen av koldioxid minskat med tio procent som en följd av elektrifieringen. Och då kördes trafiken redan tidigare med fossilfria bussar.

Det var den 13 december förra året som Västtrafik satte in 145 nya elbussar i Göteborg, Mölndal och Partille. Nu, på årsdagen för lanseringen, syns effekterna av att man börjat köra helt elektriska bussar fria från utsläpp och buller.

Enligt Västtrafik har utsläppen av de hälsofarliga kväveoxiderna i busstrafiken nästan halverats, från 108 ton 2020 till 58 ton år 2021. Redan innan elektrifieringen drevs alla bussar av förnybara drivmedel som biogas och biodiesel.

Hanna Björk, hållbarhetschef på Västtrafik. Foto: Ulo Maasing.

– Det här är fantastiska siffror, samtidigt som man ska komma ihåg att utsläppen från vår busstrafik redan var väldigt låga. Nu fortsätter vi jobba mot målet att all kollektivtrafik i städerna ska vara helt elektrifierad senast 2030, säger Hanna Björk, hållbarhetschef på Västtrafik.

Förutom utsläppen av kväveoxid syns även stora skillnader i koldioxidutsläppen. De har minskat med 10 procent under året, från 16 500 ton år 2020 till 14 500 ton år 2021. Elbussarna har även haft en positiv effekt på utsläppen av partiklar. Under året beräknas de ha minskat med cirka 19 procent, från cirka 900 kilo till 730 kilo.

Transdev är det trafikföretag som äger och kör bussarna på uppdrag av Västtrafik.

– Förutom alla positiva effekter på klimatet har elbussarna också positiv påverkan på oss människor. Det blir tystare i våra städer och våra förare får en bättre arbetsmiljö med minskat buller och mindre vibrationer, säger Anders Ekman, affärschef Göteborg, Mölndal och Partille på Transdev.

Västtrafik kör Nordens största flotta av elbussar, med cirka 220 elbussar på flera orter runt om i regionen. Redan nästa år kommer cirka 100 nya elbussar att börja köra och till 2030 beräknas alla Västtrafiks 700 stadsbussar vara elektriska.

Transdev har drygt 1400 elbussar i trafik runt om i världen och år 2025 beräknar företaget ha utökat sin flotta till drygt 5000 elbussar, tack vare stora projekt som lanseringen av Sydamerikas största elbussflotta i Bogota med 400 elbussar 2022.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)