Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Regeringen höjer elbusspremien

Regeringen höjer elbusspremien nästa år. Arkivbild: Ulo Maasing.

Regeringen har  på torsdagen beslutat att höja den så kallade klimatpremien, alltså det statliga stöd som kan ges till ett antal typer av fordon. Det innebär bland annat en kraftig ökning av elbusspremien. I budgeten för 2022 avsätter regeringen 1 100 miljoner kronor till elbussar.

Elbusspremien höjs från 10 till 20 procent av bussens inköpspris. Den nuvarande begränsningen på stödet när det gäller företag (idag högst 25 miljoner kronor) och kalenderår slopas och en tidsgräns för att begära utbetalning av elbusspremien införs.

Ändringarna när det gäller elbusspremien och övriga klimatpremier träder i kraft den 18 januari nästa år.

Så sent som i april i år hävdade infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) att elbusspremien hade fyllt sitt syfte och skulle fasas ut. Detta sedan Jens Holm (V) hade föreslagit en kraftig ökning av elbusspremien sedan regeringen i augusti förra året hade skurit ner elbusspremien.

Men nu ökas således premien kraftigt.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)