Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bussföretag slår larm om allt sämre vägar

Vägarna i Jämtland blir allt sämre, varnar bussföretagen i regionen.

Vägar som är i allt sämre skick gör att bussföretagen får allt svårare att utföra sitt arbete. Trafiksäkerhet, framkomlighet äventyras och bussarna kräver mer reparationer. Det skriver Sveriges Bussföretags avdelning Mitt Sverige till Region Jämtland – Härjedalen med anledning av regionens förslag till ny transportplan för Jämtlands län.

Som vi nyligen rapporterat (klicka här) har ordföranden för Länstrafiken i Jämtland – Härjedalen varnat för att framtida satsningar på kollektivtrafiken hotas om inte resandet och ekonomin för länstrafiken återhämtar sig relativt snabbt.

Men det finns alltså fler hot mot kollektivtrafiken och även turismen i regionen konstaterar Sveriges Bussföretags avdelning Mitt Sverige.

Till regionen skriver bussföretagen att vägunderhållet, utveckling och nybyggnation av vägar redan är kraftigt eftersatt i region Jämtland Härjedalen. Samtidigt pekar bussföretagen på att Jämtland har en spridd befolkning med många som bor avsides. Det gör att bussens roll är viktig, både när det gäller skolskjutsar och kollektivtrafik men också när det gäller kommersiell trafik och turism.

– Vi ser nu med en stor oro på att infrastrukturen riskerar att ytterligare försämras under den kommande planperioden. Det är så illa, dagens skick på länsvägnätet inte kommer att kunna behållas utan kommer att försämras. Till och med lättare fordon väntast få problem med framkomligheten.

Bussföretagens avdelning Sverige Mitt hänvisar till en rapport från Transportföretagen som visar att andelen mycket dåliga vägar i landet väntas öka från dagens tretton procent till 32 procent 2030. Men redan idag är andelen mycket dåliga vägar i Region Mitt 19 procent och i Region Nord 16 procent.

– Regionen måste göra klart för regeringen att den här situationen inte håller, skrver bussföretagen.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)