Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Framdörrar stängs i rasande fart (uppdaterad)

Även Region Uppsala stänger nu framdörrarna på bussarna. Västtrafik stänger dörrarna på flertalet busslinjer. Foto: Gamla Uppsala Buss.

Från hela landet kommer nu rapporter om att framdörrarna på bussar i kollektivtrafik stängs. Vid lunchtid på onsdagen meddelade UL, som svarar för kollektivtrafiken i Region Uppsala län, att de främre dörrarna på bussarna i kollektivtrafiken i Uppsala län kommer att hållas stängda från den 14 januari. Även Västtrafik, som svarar för kollektivtrafiken i Västra Götaland, beslutade på onsdagen om stängda framdörrar. Orsaken är den kraftigt ökade smittspridningen med covid-19.

– Smittspridningen i samhället är just nu extrem och det är en utmaning för kollektivtrafiken att hantera det. Vi vill göra allt vi kan för att minska risken för att förare och resenärer blir smittade, samtidigt som vårt uppdrag är att hålla igång trafiken för dem som måste resa, säger Karin Svingby, trafikdirektör vid Trafik och samhälle i Region Uppsala.

– Efter att ha samrått med trafikföretagen som kör buss åt oss och med smittskyddsläkaren har vi beslutat att ge dessa trafikföretag möjlighet att temporärt, nu under den värsta toppen av smittan, stänga framdörrarna utan att de riskerar intäktsbortfall.

Flera andra åtgärder har redan vidtagits för att begränsa smittspridningen. De främsta sätena i bussarna har spärrats av för att öka avståndet mellan chaufförer och passagerare. Information har gått ut till resenärerna med rekommendation om att undvika att resa i rusningstrafik och att använda munskydd om det är mycket folk och inte går att hålla avstånd.

– Vi hoppas att så många som möjligt väljer att vaccinera sig, säger Karin Svingby och påminner om att Region Uppsala erbjuder fri resa med buss eller tåg till och från bokad vaccination mot covid-19.

Även Västtrafik har tillsammans med sina trafikföretag beslutat att de främre dörrarna på flera av Västtrafiks bussar tillfälligt stängs från torsdag den 13 januari.

För de linjer som bara kör i Göteborg, Mölndal, Partille och Öckerö stängs alla framdörrar medan det i övriga regionen varierar. Beslut om att stänga framdörren tas utifrån hur förutsättningarna ser ut lokalt. I appen Västtrafik To Go kommer det framgå vilka linjer som fortsatt har öppen framdörr med påstigning fram.

– Förarnas och resenärernas trygghet är högsta prioritet och det är viktigt att vi kan upprätthålla kollektivtrafiken för samhällets skull. Vi hoppas att situationen är bättre om några veckor och att vi då kan börja planera för ett öppnande igen. Till dess är det viktigt att vi fortsätter visa omtanke om varandra, hålla avstånd och använda munskydd om det är trångt, säger Anna Johansson, affärsenhetschef på Västtrafik.

Stängningen är tillfällig och gäller i dagsläget till den 9 februari.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)