Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nya restriktioner införs i veckan

Statsminister Magdalena Andersson (S) aviserade på måndagen nya restriktioner med anledning av covid-19-pandemin.

Regeringen och Folkhälsomyndigheten inför den 12 januari nya restriktioner och råd med anledning av covid-19-pandemin. Flera av de nya restriktionerna och råden berör direkt eller indirekt kollektivtrafiken och resebranschen. Bland annat betonar regeringen att alla som kan bör arbeta hemifrån. ”Förutom att mycket av smittspridningen sker på arbetsplatser handlar det också om att minska belastningen och trängseln i kollektivtrafiken”, sa statsminister Magdalena Andersson på regeringens pressträff vid lunchtid på måndagen.

Begränsningar införs också för allmänna sammankomster, offentliga tillställningar och mässor inomhus. Där införs ett maxtak på 500 personer, även med vaccinationsbevis. För mässor med fler än 50 deltagare kommer vaccinationsbevis att krävas. Dessutom finns krav på en yta på minst 10 kvm per person.

Krogar ska stänga senast klockan 23. När det gäller cuper och läger inomhus förlängs avrådan.

I den långväga kollektivtrafiken, alltså på linjer över 150 kilometer, fortsätter kravet på endast sittande resenärer. Munskydd rekommenderas i kollektivtrafiken om det inte går att hålla avstånd.

När det gäller inresor från utlandet ändras reglerna. Kravet på att utländska medborgare över 12 år ska uppvisa ett max 48 timmar gammalt negativt covidtest vid inresa till Sverige tas bort, men covidpass återinförs som krav för inresa från 18-års ålder.

Folkhälsomyndigheten kommer att ompröva besluten var fjortonde dag, men på pressträffen på måndagen förklarade myndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell att man räknar med att restriktionerna kommer att behövas till åtminstone mitten av februari.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)