Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Snart är alla framdörrar stängda (uppdaterad)

Illustration: Hallandstrafiken.

Blekingetrafiken, X-trafik, Hallandstrafiken… På onsdagseftermiddagen och kvällen beslutade allt fler trafikhuvudmän att stänga framdörrarna på bussar i kollektivtrafik. Från och med 14 januari stängs således  tillfälligt de främre dörrarna på alla bussar hos Blekingetrafiken. Beslutet gäller preliminärt fram till och med den 31 januari. På torsdagsmorgonen meddelade även Länstrafiken i Västerbotten att man stänger framdörrarna.

Hallandstrafiken stänger framdörrarna från och med torsdagen. Det kommer dock fortfarande att finnas några få bussar som har framdörren öppen, eftersom förutsättningarna ser olika ut, uppger Hallandstrafiken.

X-trafik stänger framdörrarna från och med fredagen.

– Jag hoppas att de blir stängda tills vi förare inte tycker att det behövs längre, säger Ulrika Lundström, huvudskyddsombud på Vy Buss som kör stadsbussarna i Gävle till SR P4 Gävleborg.

Mycket sent på onsdagskvälgen meddelade Din Tur, länstrafiken i Västernorrland, att framdörrarna stängs och Länstrafiken i Jämtland – Härjedalen stänger framdörrarna på stadsbussarna i Östersund.

– Anledningen är krav från busschaufförernas skyddsombud och syftet är att helt ta bort interaktionen mellan resenärer och chaufförer, uppger Länstrafiken.

– Dialog har förts mellan trafikföretaget och skyddsombud och riskanalyser har genomförts. Skyddsombudens bedömning är att chaufförernas arbetsmiljö måste förbättras. För att minska risken för överföring av smitta hålls framdörrarna stängda samt att ett område i anslutning till chauffören spärras av.

På torsdagsmorgonen kom besked om stängda framdörrar även från Länstrafiken i Västerbotten.

– Från måndag den 17 januari stängs bussarnas framdörrar i all trafik som utförs av Transdev Sverige AB. Beslutet rör både stadstrafiken i Umeå (Ultra) och den regiontrafik som körs av Transdev (Norrlandskusten, linje 11, 15, 16, 55 och 166), skriver Länstrafiken i Västerbotten. Även Byberg& Nordin stänger sina framdörrar från samma dag. Företaget utför trafik i och kring Umeå, Sävar, Holmsund, Obbola och Tavelsjö.

– Ett beslut om stängda framdörrar hanteras av arbetsgivaren, men vi har nu fattat ett gemensamt beslut för att öka tryggheten för förarna. Lösningen är tillfällig och gäller till och med den 13 februari. Beslutet kommer därefter att utvärderas i förhållande till läget var 14:e dag.

 

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)