Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Förlängt i Värmland för Nobina

Nobina får sitt trafikavtal om regionbusstrafiken i Värmland förlängt med två år. Foto: Värmlandstrafik.

Bussoperatören Nobina får sitt avtal med Region Värmland om regionbusstrafiken förlängt under två år, från 15 december 2025 till och med den 11 december 2027. Det sker genom att regionen utnyttjar den option som finns i avtalet med Nobina. Det beslutade politikerna i kollektivtrafiknämnden i Region Värmland på tisdagen.

Bakgrunden är att det just nu pågår flera utvecklingsprojekt och utredningar inom kollektivtrafiken i Värmland. Tidsplanerna för dessa har påverkats av pandemin och regionen anser att det behövs mer tid för utvärdering och analyser.

En fråga som är under utredning är vad det skulle innebära om regionen tar över busstrafiken i egen regi. En rapport om detta, ”Driftsform för allmän kollektivtrafik med buss inom Region Värmland – Alternativet egen regi” presenterades för kollektivtrafiknämnden, men många fler utredningar och analyser stundar innan frågan slutligen avgörs.

I rapporten konstateras att merparten av de analyser som gjorts när det gäller övergång från upphandlad trafik till egen regi pekar mot att upphandling  är mer kostnadseffektivt än att bedriva trafik i egen regi. En  övergång till egen regi innebär också höga initiala investeringskostnader.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)