Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bussbolag och idottsklubb i gemensam hjälpinsats

En av många insatser från svenska bussföretag för att bistå flyktingar från Ukraina: Bergkvarabuss arabuss och idrottsklubben Grunden Bois samarbetar. Foto: Bergkvarabuss.

Bussföretag i Sverige och övriga Europa fortsätter att göra insatser för att hjälpa människor som har tvingats på flykt efter det ryska angreppet på Ukraina. Ett aktuellt exempel är att det på söndagen avgår två bussar lastade med förnödenheter, från Malmö mot Polen. Hjälpinsatsen görs möjlig genom ett samarbete mellan Bergkvarabuss, idrottsklubben Grunden Bois, projektledare från Hummanity samt en lång rad av företag och privatpersoner som bidragit med ideellt arbete och donationer av förnödenheter eller pengar.

– Vi på Bergkvarabuss kände tidigt att vi på något sätt ville bidra med vår verksamhet för att kunna bistå de som flyr kriget i Ukraina. Samtidigt är vi måna om att den insats vi gör verkligen når fram till de som behöver den, så att förnödenheter hamnar rätt och att de flyktingar vi hjälper tas omhand på ett så bra sätt som möjligt. I den form vi nu genomför den här hjälpinsatsen så känner vi oss trygga med det, säger Johan Salomon, affärsområdeschef beställningstrafik vid Bergkvarabuss

Hjälpinsatsen sker i samråd med den lokala hjälporganisationen ADRA och på deras inrådan kommer resan att gå till någon av de upprättade uppsamlingsplatserna i Polen dit flyktingar från Ukraina söker sig. Här kommer förnödenheterna att lastas av och flyktingar kommer att erbjudas resa till Sverige med bussarna som totalt har 85 platser.

– Genom vårt partnernätverk har vi kontakt med företag och organisationer som nu på olika sätt bidrar med förnödenheter till de som flyr kriget i Ukraina. Genom alla år har vi haft många fantastiska personer och företag som på olika sätt stöttat och hjälpt Grunden Bois, därför känns det väldigt bra att vi nu på ett sätt kan ge tillbaka lite genom vår delaktighet i den här hjälpinsatsen, säger Thor Guttormsen, Grunden Bois.

Resan kommer att utföras med bussar och förare från Bergkvarabuss och ombord kommer en läkare och en psykolog att finnas tillgängliga för de resenärer som har behov av det.

– Jag känner, som alla andra, en stor frustration och oro inför situationen i Ukraina och de miljontals människor som nu flyr från kriget. Tillsammans med Sakarias Wangefjord, överläkare på Skånes Universitetssjukhus (SUS) i Malmö och Sarah Levin, legitimerad psykolog från Region Skåne har vi på mycket kort tid skapat Hjälpinsatsen Humannity där vi tillsammans med Bergkvarabuss och Grunden Bois både bidrar med viktiga förnödenheter på plats och erbjuder en säker resa till Sverige för de som tvingats fly från kriget. Jag är otroligt stolt över den välvilja som finns hos alla och det engagemang som finns bland oss, säger Max Viiask, initiativtagare till Hjälpinsatsen Humannity.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)