Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Fler öppnar för fria resor för flyktingar

Öppnar för fria resor för flyktingar från Ukraina.

Nu öppnar fler regioner för fria resor i kollektivtrafiken för människor som flytt det ryska angreppet på Ukraine. Nu reser flyktingar fritt även hos UL i Uppland och Dalatrafik.

Från och med fredagen kan flyktingar från Ukraina resa fritt med UL:s bussar och tåg. För att resa utan biljett behöver flyktingarna uppvisa giltigt, ukrainskt pass eller id-handling.

– Situationen i Ukraina och för alla som flytt är fruktansvärd, och vi gjorde tidigt bedömningen att vårt reglemente ger utrymme för generositet när det finns särskilda skäl för det säger Karin Svingby, trafikdirektör i Region Uppsala.

Region Uppsala har sedan tidigare informerat sina kontrollanter och förare på bussar och tåg om att vara generösa om flyktingar från Ukraina inte har kunnat visa giltig biljett.

-Det nu fattade beslutet gör det tydligare vad som ska gälla, säger Johan Örjes (C), ordförande i Trafik- och samhällsutvecklingsnämnden i Region Uppsala.

Även kollektivtrafiknämnden i Region Dalarna beslutade på fredagen att flyktingar från Ukraina får resa avgiftsfritt på Dalatrafiks bussar och tåg. Beslutet föreslås börja gälla från 25 april till och med 14 juni 2022 men kan vid behov förlängas.

Förslaget ska nu vidare för beslut till regionstyrelsen och sedan regionfullmäktige.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)