Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

KONTAKT – internationella elbussnyheter i urval

BYD har levererat 21 elbussar från BYD till danska Anchersen som har Bergkvarabuss som delägare. Foto: BYD

Vi ger er ett axplock elbussnyheter från andra länder, främst i Europa. Denna gång: BYD levererar till Danmark; Flera nya elbussorder till Solaris; Busstillverkaren Ebusco går till sjöss.

Danmark: Det Köpenhamnsbaserade bussföretaget Anchersen, där Bergkvarabuss är delägare, har tagit emot en leverans av 21 batterielektriska bussar från den kinesiska busstillverkaren BYD. Leveransen gäller 13-meters lågentrébussar och utgör den andra större order som Anchersen placerar hos BYD. Bussarna går i trafik för trafikhuvudmannen Movia på flera linjer i Köpenhamn.

Bussarna har en kapacitet på 70 passagerare och är utrustade med BYD:s järnfosfatbatterier. Räckvidden uppges till upp till 300 kilometer.

Norden har blivit en betydande marknad för BYD. Över 600 bussar från tillverkaren är nu i trafik eller beställda hos tillverkaren.

Solaris´ elbussar rullar snart på Sicilien. Foto: Solaris.

Italien: Storstaden Catania på Sicilien har beställt sju elbussar av modell Urbino 12 med centralmotor från busstillverkaren Solaris. Solaris ska även leverera laddinfrastrukturen till bussarna som laddas i depå. De tolv meter långa bussarna till Sicilien har Solaris egna högenergibatterier med drygt 350 kWh kapacitet.

Passagerarkapaciteten är 88 personer, varav 26 sittande.

Hittills har Solaris levererat drygt 200 elbussar till flera italienska städer: Bolzano, Bergamo, Milano och Venedig. Till det kommer tolv bränslecellsbussar som Solaris har levererat till Bolzano.

Även i Polen har Solaris fått nya order på elbussar. Foto: Solaris.

Polen: Även på sin polska hemmamarknad har Solaris i dagarna fått ytterlgiare en elbussorder.

Det är lokaltrafiken i staden Zielona Góra som har beställt åtta Solaris Urbino 12 med en option på ytterligare sex bussar.

Till skillnad från bussarna till Sicilien är bussarna till Zielona Góra utrustade med två elmotorer monterade på drivaxeln.

Elbusstillverkaren Ebusco ska satsa på att utveckla inlandssjöfart till att bli emissionsfri. Foto: Ebusco.

Nederländerna: Den holländska elbusstillverkaren Ebusco gå nu till sjöss. Ebusco har förvrärvat 40 procent av aktierna ett annat holländskt företag, Zero Emission Services (ZES), som leverear lösningar för en emissionsfri inlandssjöfart, alltså trafik på floder och kanaler.

ZES grundades 2020 och erbjuder ett brett utbud av produkter och tjänster. Där ingår utbytbara battericontainers som laddas med förnybar el, laddstationer, teknisk support och betallösningar för fartygsägare.

Enligt de båda företagen kompletterar deras lösningar varandra och man räknar med att tillsammans expandera inom den maritima sektorn.

– Det här är ett viktigt steg för Ebusco i en verkligt lovande sektor. Tillsammans kan vi och ZES bli ledande på den här nästan oexploaterade marknaden. Vi ser fram mot att tillsammans mede ZES göra ren inlandssjöfart till det nya normala, säger Peter Bijvelds, vd för Ebusco.

Ebusco menar att utvecklingen när det gäller fartyg för inlandssjöfart har många likheter med bussbranschen för tio år sedan. Ebusco pekar bland annat på företagets erfarenhet av batteriutveckling och batteristyrning, energilagring och kontroll av laddinfrastruktur.

Taggat som: , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)