Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Kristoffer Tamsons ska leda arbete mot hot och våld

SL-styrelsens och Svensk Kollektivtrafiks ordförande har av Europarådet fått i uppdrag att leda arbete mot hot och våld mot förtroendevalda. Foto: Ulo Maasing.

Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd i Region Stockholm samt styrelseordförande i SL och Svensk Kollektivtrafik, har av Europarådet på tisdagen utsetts att leda arbetet mot hot och våld mot förtroendevalda. Tamsons är en av två som ska leda arbetet i Europarådets särskilda expertgrupp inom området. Bakgrunden är att förekomsten av falska nyheter, så kallade ’fake news’, samt hat och hot riktat mot förtroendevalda utgör ett allt större hot mot demokratin. Det gäller inte minst på regional och lokal nivå där stöd och skydd samtidigt är svagt.

Hotbilden har ytterligare förstärkts av Rysslands angrepp på och invasion av Ukraina.

– Hat, hot och falsk nyhetsspridning är ett gift som äter sig in i samhället i syfte att skada demokratin, hota dess ombud och påverka dess beslut. Att vi bättre förstår detta och får bättre verktyg att bekämpa det blir alltmer akut. Jag är stolt över att få axla ett uppdrag som handlar om en ödesfråga för Europas demokratier, säger Kristoffer Tamsons.

– Utmaningarna återfinns i hela samhället. Det gäller inte minst lokalt och regionalt, där det första och sista slaget om demokratin tenderar att stå. Det gäller till vardags, men särskilt vid val och kriser. Inte minst pandemin och Rysslands invasionskrig mot Ukraina har visat på detta.

Tamsons uppdrag blir att samla erfarenheter, forskning och expertis på området från hela Europa.

Uppdraget är att kartlägga problemets omfattning och uttryck, hur det påverkar lokala och regionala förtroendevalda samt vilka riktlinjer och lösningar som krävs för att bemöta utvecklingen.

Arbetet kommer att pågå från mars till och med oktober 2022 då rapporten ska antas som en resolution.

Taggat som: , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)