Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Minskade utsläpp med tusentals ton

En av Skellefteå Buss´ elbussar. Foto: Skellefteå Buss.

Det kommunägda bussföretaget Skellefteå Buss minskade under fjolåret sina utsläpp av koldioxid med 2 000 ton jämfört med år 2020. Enligt företaget är det framför allt en ökad användning av biogas som har bidragit till de minskade utsläppen, men även företagets sex elbussar har bidragit.

– 2000 ton koldioxid motsvarar den mängd koldioxid som 2650 granar binder under hela sin livstid på ungefär 90 år. Det säger en del om hur stor den här minskningen faktiskt är, säger Håkan Fahlgren, teknisk chef på Skellefteå Buss.

Företagets ordonsflotta kör ungefär fem miljoner kilometer varje år. Ungefär hälften av sträckan, 2,5 miljoner kilometer, körs av biogas- och elbussar. Den andra hälften körs av bussar där man till stor del ersatt det fossila bränslet med den gröna syntetiska dieseln HVO.

– Vi har minskat vårt fossila beroende markant de senaste åren och målet är såklart att helt fasa ut det inom en snar framtid. Vi kommer att öka användningen av biogas och planerar även för fler elbussar i framtiden, säger Håkan Fahlgren.

Eftersom såväl biogasen som elen produceras lokalt i Skellefteå så slipper företaget att vara beroende av omvärlden för att tillgodose bränslebehoven.

– Det blir en dubbel samhällsnytta. Vi minskar vår påverkan på klimatet samtidigt som vi använder oss av våra egna lokala tillgångar på ett konstruktivt sätt, säger Håkan Fahlgren.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)