Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Norge: Statsministern avråder från privata hjälpbussar

Ukrainas flagga. Foto: Ulo Maasing.

Norges socialdemokratiske statsminister Jonas Gahr Støre avråder från satsningar från privata bussföretag att köra ner hjälpsändningar till Ukraina och arrangera busstransport för ukrainska flyktingar till Norge. Det skriver den norska tidningen VG. Støre menar att de privata initiativen leder till stora utmaningar.

– Det är rörande att se alla som släpper vad de har för händerna för att hjälpa människor i nöd. De har min fulla respekt. Men samtidigt är det viktigt för mig att framhålla att vi står inför en flyktingsituation som kan bli omöjlig och kaotisk att hantera om vi inte lyckas samordna och organisera insatserna. Det hjälper inte de ukrainska flyktingarna om vi förlorar kontrollen, säger Jonas Gahr Støre till VG.

– Jag vill mycket starkt understryka att det bästa sättet att hjälpa är via de erfarna och etablerade hjälporganisationerna.

Norska medborgare som för flyktingar till Norge kan också bli straffade för människosmuggling om de ukrainare de transporterar saknar biometriskt pass.

– Vi har talat med utrikesdepartementet, riksåklagaren och regjeringsadvokat men vi beviljas inget undantag från lagen, säger en av arrangörerna av bussresor till Norge för ukrainska flyktingar, Morten Kroslid, till VG.

– Men det är de rika som reser internationellt som har biometriskt pass. Lagen hindrar de fattiga som endast har nationella identitetsdokument från att komma in i Norge.

Taggat som: , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)