Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Var femte resenär fast för biljettfusk

Vi fortsätter med storkontroller sedan det visat sig att nästan var femte resenär på en busslinje saknade giltig biljett, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd i Region Stockholm.

Nästan var femte bussresenär saknade giltig biljett visade det sig när SL i Storstockholm införde storkontroller vid Kista Busstorg i nordvästra Stockholm. Storkontrollerna är en del av en offensiv från när det gäller biljettkontroller. Den första mars genomfördes första kontrollen tillsammans med polis och ordningsvakter.

Bakgrunden är att SL fått ett flertal larm om hur situationen på buss 179, mellan Sollentuna och Vällingby förbi Kista busstorg, hade eskalerat med tjuvåkning och otrygghet.

Den första mars, under eftermiddagen, genomförde SL i samarbete med Polisen och ordningsvakter en första gemensam storkontroll vid Kista busstorg. Under en dag genomfördes totalt 820 biljettkontroller av SL:s biljettkontrollanter med stöd av ordningsvakter och Polisen.

Av dessa ledde 144 fall till tilläggsavgifter vilket innebär att nära var femte åkte utan giltig biljett. 17,5 procent av resenärerna på 179:an fick en tilläggsavgift på 1500 kronor. Ett normalår uppgår fuskandelen för busstrafiken i Stockholms län till 1,60 procent. Det innebär att tjuvåkandet ombord på 179:an vid kontrolltillfället var mer än tio gånger högre än genomsnittet i busstrafiken.

– Storkontroller genomförs nu med hjälp av ordningsvakter och polis. De är nödvändiga, gör skillnad och sätter den betalande och skötsamma resenären i fokus framför den tjuvåkande och stjälande resenären, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd i Region Stockholm och ordförande för SL.

– Nu fortsätter storkontrollerna för att få bukt med den brottslighet som till vardags betraktas som ringa. Genom att slå ner på de som stör och förstör slår man även undan benen på de som ägnar sig åt värre brott.

Storkontrollerna genomförs även framåt tillsammans med polisen och kombinerar insatser på flera hållplatser i Storstockholm, exempelvis Kista, Rinkeby, Tensta och Vällingby.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)