Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Ingen återstart Stockholm – Riga i år

Tallink Grupps fartyg Isabelle hyrs som bostadsfartyg åt ukrainska flyktingar av de estniska myndigheterna. Foto: Tallink Grupp.

Tallink Grupp har beslutat att inte öppna rutten Stockholm – Riga under det här året. Istället kommer rederiets fartyg Isabelle att hyras ut till de estniska myndigheterna ör att erbjuda tillfälliga bostäder för ukrainska flyktingar som kommer till Estland. Ursprungligen hade rederiet planerat att återstarta trafiken på linjen den 6 april, ett datum som för några veckor sedan flyttades fram till den 3 juni. Men nu är det alltså inte aktuellt att återstarta trafiken under 2022.

Fartyget Isabelle kommer att chartras av de estniska myndigheterna från torsdagen den 7 april 2022, inledningsvis under fyra månader med möjlighet till förlängning i två månader och därefter i ytterligare två månader, allt efter behov.

Tallin Grupp hade inledningsvis planerat att återöppna rutten, som har varit indragen sedan mars 2020, den 6 april i år, men meddelade för en vecka sedan att återinvigningen skulle skjutas upp till följd av att den geopolitiska situationen satt press på antalet passagerare och på prisnivån, vilket gjorde att en återinvigning i april eller maj inte bedömdes som ekonomiskt hållbar.

Uthyrningen till de estniska myndigheterna innebär nu i stället att det fartyg som enligt planerna skulle trafikera rutten i stället kommer att användas som ett akut stöd till de estniska myndigheterna och återinvigningen skjuts ytterligare på framtiden.

– Det har inte varit något enkelt beslut för oss att hyra ut Isabelle, eftersom rutten Riga-Stockholm som det tog oss närmare 16 år att bygga upp först påverkades kraftigt av covid-krisen och nu ytterligare av osäkerheten och prisökningarna till följd av kriget i Ukraina. Vi måste räkna noga på alla beslut och bedöma alla eventuella risker i detalj. Dagens beslut att hyra ut vårt fartyg Isabelle för att erbjuda bostäder till flyktingar från Ukraina var ett sådant beslut, säger Paavo Nõgene, vd för Tallink Grupp.

– Att hyra ut fartyget betyder å ena sidan att vi kan erbjuda hjälp till flyktingar från Ukraina i form av bostäder, som det råder ett akut behov av, men även arbetstillfällen ombord på båten för människor som har varit tvungna att fly från Ukraina, säger Paavo Nõgene som framhåller att rederiet inte har gett upp planerna på att återöppna rutten, men att det är oklart när så kan ske.

Taggat som: , , , ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)