Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

SL: Lägre resande och ändrade biljettköp efter pandemin

Två månader efter att restriktionerna släppts är resandet med kollektivtrafiken alltjämt lägre än samma tid 2019. Foto: Ulo Maasing.

Resandet i kollektivtrafiken i Storstockholm ör fortfarande klart lägre än innan pandemin, trots att det har gått två månader sedan restriktionerna avskaffades. Men återhämtningen fortsätter. Och många resenärer har ändrat sitt sätt att betala för resan och väljer att blippa sitt betalkort eller att köpa biljett i SL:s app.

SL i Storstockholm mäter resandet genom att räkna hur många resenärer som varje dag passerar in genom tunnelbanans och pendeltågens spärrar. Det ger en övergripande bild av hur många som åker med kollektivtrafiken i Storstockholm, vecka för vecka.

Sedan restriktionerna avskaffades har resandet steg för steg återhämtat sig, men än är det en bit kvar till nivån från innan pandemin. Vecka 13 var det ungefär två miljoner färre inpasserande genom spärrarna än motsvarande vecka 2019 som var det senaste helåret utan pandemi.

Vecka 12 var 77 procent av resenärerna tillbaka i SL-trafiken, men under vecka 13 dämpades återhämtningen, även om resandet fortsatte att öka.

Jämfört med 2019 har resenärerna kraftigt ändrat sitt sätt att betala för resan. Biljettförsäljningen via ombud eller automater har backat kraftigt. Istället väljer många att blippa sitt betalkort eller att köpa biljett via SL:s app – se diagrammet längre ner.

– Pandemin har satt spår i vårt samhälle på flera sätt och när fler och fler återvänder till kollektivtrafiken är det tydligt att många föredrar våra nya sätt att köpa biljetter på. Att blippa betalkortet var i mars det vanligaste sättet att köpa enkelbiljett, säger Henrik Palmér, ansvarig för biljettförsäljning på trafikförvaltningen i Region Stockholm.

Jämfört med 2019 väljer SL:s resenärer nu andra sätt att köpa biljett. Att blippa betalkort och köpa biljett i SL-appen har blivit populärt, medan försäljning i automater och via ombud har tappat andelar. Diagram: SL.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)