Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bergkvarabuss köper Stockholms Spårvägar

Stockholms Spårvägar, som bl a kör Spårväg City i Stockholm, förvärvas av Bergkvarabuss. Foto: Ulo Maasing.

Nu växlar Bergkvarabuss även in på spårtrafik. På tisdagen träffade Bergkvarabuss en överenskommelse med Pegroco Transportation Holding AB att förvärva samtliga de aktier som Pegroco äger i AB Stockholms Spårvägar. I och med förvärvet breddar nu Bergkvarabuss sin verksamhet inom kollektivtrafik till att även innefatta spårburen trafik. Nyligen sålde Bergkvarabuss Sveriges största bussresearrangör, Scandorama, till danska Riis Reser (klicka här).

Stockholms Spårvägar kör på uppdrag av Storstockholms Lokaltrafik, SL, spårvägstrafik på linje 7 (Spårväg City) och museispårvägen Djurgårdslinjen mellan Stockholms city och Djurgården, likaså Lidingöbanan. Linjerna har cirka tio miljoner resenärer om året.

– Stockholms Spårvägar är ett välskött bolag som kommer att komplettera och bredda vår verksamhet inom kollektivtrafik. Vi ser förvärvet som ett led i den satsning som Bergkvarabuss kommer att göra inom kollektivtrafik i Stockholmsregionen. Målsättningen med förvärvet är givetvis att vinna kommande upphandlingar inom spårburen trafik i Stockholm och övriga landet, säger Per Thorsell, vd, Bergkvarabuss.

Under nuvarande kontrakt med SL ansvarar Stockholms Spårvägar för planering och styrning av trafiken, för bemanning och underhåll av fordonen samt underhåll av fastigheter och lättare banunderhåll inklusive hållplatser. Spår, spårvagnar och depåer tillhandahålls av SL.

180 personer är heltidsanställda och ytterligare närmare 80 personer arbetar deltid eller per timme. I samband med förvärvet avyttrar Stockholms Spårvägar dotterbolaget Spårvägens Vagnbolag AB samt aktierna i intressebolaget Djurgårdslinjen AB. För Stockholms Spårvägar innebär förvärvet inte några personalförändringar.

Affären kräver för att genomföras att Bergkvarabuss erhåller över 90% anslutning av alla aktier till erbjudandet samt att sedvanlig prövning av Konkurrensverket godkänns.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)