Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Mer cykel på buss i Värmland

I sommar utökas möjligheterna att ta med cyklar på Värmlandstrafiks bussar. Foto: Visit Värmland/ Öyvind Lund.

Efter ett framgångsrikt pilotprojekt förra sommaren utökas nu möjligheterna rejält att ta med cykel på bussen till flera värmländska cykelleder. Satsningen är ett gemensamt pilotprojekt mellan Region Värmland, Visit Värmland och bussoperatören Nobina. Det gör det möjligt för cykelturister att uppleva Klarälvsbanan och samtidigt resa hållbart och klimatsmart. I år omfattar projektet fler sträckor, avgångar och cykelställ.

Mellan den 13 juni och 14 augusti går det att ta med cykeln på bussen på ett stort antal av de bussavgångar som passerar Klarälvsleden, Unionsleden och nu även Vänerleden.

– Det känns extra kul att vi nu kan erbjuda anslutningar till Värmlands allra nyaste led, Vänerleden. Vi har arbetat hårt tillsammans med Region Värmland och Nobina för att få till anslutning med buss innan invigningen av Sveriges 6:e nationella cykelled nu på fredag och vi tror att många kommer att vilja testa på den i sommar, säger Niclas Wikman, projektledare på Visit Värmland.

Cykelplatserna är avgiftsfria och det är möjligt att boka plats på fyra av Värmlandstrafiks linjer. Det finns plats för två cyklar samtidigt på cykelstället och man kan lasta på och av sin cykel på ett antal utvalda hållplatser.

Att binda samman cykelturismen och kollektivtrafiken är en av flera satsningar på fritidsresande som nu görs inom kollektivtrafiken i Värmland.

— Kollektivtrafik är så mycket mer än pendling till jobb och skola och vi behöver även arbeta med fritidsresande, turism och besöksnäring för att stärka Värmlands utveckling och ge fler hållbara resmöjligheter, säger Jesper Johansson (MP), kollektivtrafiknämndens ordförande i Region Värmland.

— Ett viktigt signalvärde att vi fortsätter att utveckla ett hållbart resande i Värmland tillsammans med Region Värmland och Visit Värmland. Vi gör det möjligt för fler att upptäcka kollektivtrafiken och våra fina cykelstråk, en riktigt bra kombination, säger Åsa Tobiasson, affärschef på Nobina Sverige AB.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)