Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Stororder på VDL:s nya elbuss

VDL har fått en order på 84 elbussar ur sin nya stadsbussgeneration, med option på ytterligare upp till 130 bussar. Foto:VDL.

Den holländska busstillverkaren VDL har fått en stororder på sin nya batteribuss som i höst lanseras på marknaden. Ordern omfattar 84 bussar i den nya generationen av VDL Citea med ett ramavtal på ytterligare 130 bussar. VDL:s nya Citea är från grunden byggd som en elbuss med batterierna i golvet vilket ger bussen en låg tyngdpunkt. Sidoväggarna är byggda i ett stycke och av kompositmaterial, något som gör bussen betydligt lättare än om väggarna hade varit i metall.

Det är lokaltrafiken i Amsterdam, GVB, som har lagt beställningen hos VDL och bussarna ska sättas i trafik med början nästa år. Av de 84 bussarna i den första delen av ordern är 30 ledbussar med låggolv och resterande 54 tolvmetersbussar. VDL ska också svara för installation av nödvändig infrastruktur.

GVB har idag 44 elbussar i trafik och får ytterligare 31 under sommaren. Företaget ska endast ha utsläppsfria bussar i sin trafik år 2025. Amsterdam har som mål att minska sina totala CO2-utsläpp med fem procent till 2025, 55 procent till 2030 och 95 procent till 2050, allt jämfört med läget år 1990.

Redan innan VDL:s nya generation av stadsbussen Citea finns på marknaden har bussen, förutom till Amsterdam, sålts till Eindhoven i Nederländerna, Kotka och Lahtis i Finland, Flandern i Belgien, Oberhausen och Braunschweig i Tyskland sam Bordeaux i Frankrike.

Taggat som: , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)