Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Miljonböter i Skåne för otillåten direktupphandling

Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten: Även i en ansträngd situation måste upphandlingslagstiftningen tillämpas. Foto: Ola Hedin.

Konkurrensverket vill att Region Skåne ska tvingas böta totalt en miljon kronor för två direktupphandlingar av transporter av personer som var smittade av covid-19. Upphandlingarna annonserades aldrig ut enligt LOU, lagen om offentlig upphandling. Konkurrensverket anser att regionen inte hade rätt att strunta i upphandlingslagarna, trots pågående pandemi.

Den ena upphandlingen rörde ett avtal om sjukresor av personer smittade, eller misstänkt smittade, av covid-19. Avtalet ingicks med en leverantör i slutet av juni 2021. Upphandlingens värde uppgick till sju miljoner kronor.

Den andra upphandlingen rörde förstärkningsfordon, det vill säga extra kapacitet av fordon vid ökat behov av färdtjänst och sjukresor. Ramavtal tecknades med fem olika leverantörer i juli 2021. Värdet uppgick till drygt 10 miljoner kronor.

Konkurrensverket vill nu att Förvaltningsrätten i Malmö ska besluta att Region Skåne ska betala 400 000 respektive 600 000 kronor i böter (upphandlingsskadeavgift) för de båda otillåtna direktupphandlingarna.

Bakgrunden är att ingen av upphandlingarna annonserades ut enligt upphandlingsreglerna.

Region Skåne anser att de oförutsedda omständigheter som pandemin medförde inte gjorde det möjligt att genomföra annonserade upphandlingar. Men Konkurrensverket köper inte regionens argument.

Verket anser att den osäkerhet som då rådde på grund av den pågående pandemin gjorde att regionen borde ha tagit höjd för att det skulle finnas ett behov av tjänsterna under 2021, då avtalen ingicks. Det gäller särskilt, anser Konkurrensverket, mot bakgrund av att inköpen gjordes under den så kallade tredje vågen då pandemin var ett faktum och situationen inte längre lika oklar som den var i inledningen av pandemiutbrottet.

– Att pandemin innebar påfrestningar för verksamheters planering är förståeligt men även i en ansträngd situation måste upphandlingslagstiftningen tillämpas, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)