Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Återhämtning för kollektivtrafiken

Kollektivtrafikens marknadsandel börjar nu närma sig nivåerna innan pandemin. Foto: Ulo Maasing.

Kollektivtrafikens marknadsandel börjar nu närma sig nivåerna före pandemin. De personer som arbetar på distans alla dagar i veckan har blivit färre och ersatts av personer som arbetar hemma någon eller några dagar i veckan. Det framgår av halvårsrapporten från Svensk Kollektivtrafiks Kollektivtrafikbarometern som redovisar utvecklingen under årets första sex månader.

I maj förra året, när pandemin präglade samhället, uppgav 26 procent av de tillfrågade i undersökningen att de arbetade på distans alla veckans dagar. I maj i år var siffran åtta procent. I maj 2021 uppgav 20 procent att de arbetade på distans någon eller några dagar i veckan, i maj 2022 hade den siffran ökat till 31 procent.

Med det ökade resandet har också kollektivtrafikens marknadsandel ökat, det vill säga kollektivtrafikens andel av det motoriserade resandet. Marknadsandelen närmar sig nu nivåerna från året innan pandemin och var i maj 29 procent samt i juni 27 procent. Motsvarande siffror för 2019 var 31,8 respektive 28,3 procent.

På motsvarande sätt minskar andelen personer i befolkningen som uteslutande väljer bilen som färdmedel. Allt fler resenärer återkommer som ”växlare” som regelbundet växlar mellan att resa kollektivt eller i egen bil.

Men det är inte bara från privatbilen som svenskarna nu återvänder till kollektivtrafiken. Även en del personer som för ett år sedan valde att gå eller bli skjutsad i privatbil och taxi har börjat resa kollektivt igen.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)