Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Domstolsnej till Bergkvarabuss om Gävleborgsupphandling

Kammarrätten i Sundsvall tar inte upp Bergkvarabuss´överklagande av Region Gävleborgs upphandling av busstrafiken i Gästrikland. Foto: Sveriges Domstolar.

Kammarrätten i Sundsvall tar inte upp Bergkvarabuss´ överklagande av Region Gävleborgs upphandling av busstrafiken i Gästrikland. Domstolen har nu nekat Bergkvarabuss prövningstillstånd i ärendet. Tidigare har förvaltningsrätten i Falun sagt nej till Bergkvarabuss´ begäran att regionens utvärdering av den uppmärksammade upphandlingen skulle göras om. Allt tyder nu på att Transdev får all den trafik i Gästrikland som regionen upphandlade. Upphandlingen har präglats av en del märkliga turer, inte minst därför att regionen i början underkände sitt eget tilldelningsbeslut.

Bergkvarabuss nöjde sig inte med förvaltningsrättens dom från i våras, utan överklagade till kammarrätten som nu alltså har meddelat att man inte tar upp ärendet.

I sitt nej till att ta upp ärendet skriver kammarrätten att domstolen har gått igenom allt material som finns i målet och kommit fram till att prövningstillstånd inte ska meddelas.

Bergkvarabuss har nu tre veckor på sig att överklaga kammarrättens beslut till högsta förvaltningsdomstolen. Om så inte sker, eller om även högsta förvaltningsdomstolen nekar prövningstillstånd betyder det att Transdev tar hem allt i den uppmärksammade upphandlingen som delvis har präglats av märkliga turer.

Upphandlingen gällde busstrafiken i Gästrikland inklusive stadsbusstrafiken i Sandviken, men inte stadsbussarna i Gävle. Fyra företag bjöd på trafiken.

Vy Buss, som sedan tidigare kör stadsbusstrafiken i Gävle, tilldelades det tioåriga avtalet när regionen i början av oktober förra året fattade sitt tilldelningsbeslut. Keolis anbud underkändes av X-trafik/Region Gävleborg med motiveringen att företaget inte hade lämnat in komplett blankett när det gällde de fordon man planerade att använda i trafiken. De övriga två anbuden kom från Bergkvarabuss och Transdev som dock i utvärderingen låg avsevärt över Vy Buss i pris.

Underkände sig själv
En vecka efter att regionen fattat sitt tilldelningsbeslut hände sedan något mycket ovanligt. Region Gävleborg/X-trafik underkände sin egen upphandling och slog fast att man gjort fel i prövningen av anbuden. Tilldelningsbeslutet från den 4 oktober återkallades. Enligt regionen hade Vy Buss bifogat en blankett för Planerade fordon med uppgifter som inte uppfyller miljökraven. Vy Buss hävdade att företaget av misstag, troligen på grund av ett tekniskt inläsningsfel, hade lämnat felaktiga miljöuppgifter för en av de fordonsmodeller man tänkt använda.

Regionen godtog inte förklaringen. Därmed var anbuden från såväl Keolis som Vy Buss nu underkända.

Kvar i konkurrensen fanns Transdev och Bergkvarabuss. Transdev tilldelades trafiken eftersom företagets pris var lägre än det som Bergkvarabuss bjöd.

Förlorarna Vy Buss, Keolis och Bergkvarabuss vände sig till förvaltningsrätten i Falun och begärde en överprövning av tilldelningen. Men varken Vy Buss, Bergkvarabuss eller Keolis fick gehör hos förvaltningsrätten.

Bergkvarabuss nöjde sig inte med det, utan ville att kammarrätten i Sundsvall skulle ta upp ärendet, ändra förvaltningsrättens dom och rätta upphandlingen så att Bergkvarabuss får trafiken. Men kammarrätten tar alltså inte upp ärendet.

Taggat som: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)