Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Två Siljafartyg försvinner från Östersjön – 265 svenskar förlorar jobbet

Tallink Grupps Galaxy sätter snart kurs mot Nederländerna. 265 svenska ombordanställda mister jobbet. Foto: Tallink Grupp.

Rederiet Tallink Grupp, med Silja Line och Tallink, har beslutat att chartra ut två av sina fartyg till Nederländerna. Det är dels Galaxy som tas bort från trafik på linjen Stockholm – Åbo, dels Silja Europa som normalt trafikerar rutten Helsingfors – Tallinn. Fortsatta effekter av covidpandemin och det ryska angreppskriget på Ukraina med svag efterfråga och höga kostnader ligger bakom beslutet. Galaxys sista avgång från Åbo till Stockholm kommer att ske den 11 september.

Tallink Grupp konstaterar att trots att samtliga restriktioner nu tagits bort på de destinationer som Tallink Grupp trafikerar är verksamheten fortfarande påverkad. Även kriget i Ukraina har fått konsekvenser för verksamheten i form av dramatiskt ökade bränsle- och råvarukostnader.

Tallink Grupp har därför redan tidigare valt att chartra ut delar av sin fartygsflotta för viss tid. Fartyget Isabelle erbjuder för närvarande flyktingboende i Tallinn, fartyget Victoria gör detsamma i Skottland.

På torsdagen skrev Tallink Grupp avtal med Nederländerna för korttidscharter av ytterligare två av företagets fartyg, även de som tillfälligt flyktingboende.

Silja Europa chartras för att tillhandahålla tillfälligt flyktingboende i Nederländerna från den 20 augusti 2022 under en period på sju månader, med möjlighet att förlänga avtalet ytterligare tre månader. Silja Galaxy ska tillhandahålla boende i Nederländerna under sju månader från och med den 20 september 2022, även där med en möjlig förlängning på tre månader. Båda fartygen chartras ut med endast teknisk besättning.

Styrelsen för Tallink Grupp har också startat en process för att byta flagga på Galaxy till estnisk flagg.

– Charteravtalen är i dagsläget nödvändiga för att få en stabil ekonomi för en längre tid framöver. Avtalet gällande Galaxy innebär dock för oss i Sverige att 265 personer i besättningen inom Tallink Silja AB nu kommer att varslas om arbetsbrist vilket är fruktansvärt tråkiga nyheter, säger Ats Joorits, vd på Tallink Silja AB.

– Tack vare de åtgärder vi vidtar nu kommer Tallink Grupp att kunna stå starkt den dag vår trafik kan återgå till full kapacitet. För närvarande är detta det bästa vi kan göra för bolagets framtid.

Taggat som: , , , , , , , , , ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)