Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Global expertis på elfordon till Göteborg

Göteborgs satsning på eldriven kollektivtrafik har bidragit till att locka världsexpertisen på elfordon till staden 2025. Foto: Ulo Maasing.

Satsningarna på eldrivna transporter i Göteborg gör att staden blir värd för en global kongress om just sådana. I juni 2025 ska Electrical Vehicles Symposium (EVS) hållas i Göteborg. Symposiet är den internationellt ledande kongressen för omställning till elektrifiering inom alla transportslag och samlar tillverkare, myndigheter och forskare från hela världen. Över 10 000 besökare, utställare och ledande experter inom området väntas komma till Göteborg.

Enligt Business Region Göteborg var det den täta samverkan mellan näringsliv, forskning och stad som blev avgörande för att Göteborg fick värdskapet för symposiet.

– Göteborg är bra på att samverka. Testbäddar och initiativ som Gothenburg Green City Zone, ElectriCity och Transzero initiative samlar de innovativa företagen i fordonsindustrin, staden och forskningen för att skapa helt utsläppsfria transportlösningar. Det är en stor fördel jämfört med många andra städer och det blir enklare att samlas kring att arrangera en så här stor och viktig konferens som EVS, säger Axel Josefson (m), kommunstyrelsens ordförande.

EVS är ett forum för världens ledande experter från akademi, offentliga aktörer och näringsliv att diskutera hur ny teknik kommer att användas och nya affärsmodeller fungera i framtida mobilitet, tillsammans med frågor kring social acceptans och påverkan på våra stadsmiljöer. Symposiet startades 1969 och hålls årligen omväxlande i Amerika, Asien och Europa.

Förutom Volvo-bolagens stora omställning och elektrifieringen av kollektivtrafiken attraherar Göteborg med en rik flora yngre elfordonsföretag som Polestar, Heart Aerospace och Einride. Innovationsmiljöer som Lindholmen Science Park, Volvos CampX och Geely Uni3 lockar också, liksom forskningsmiljöerna hos Chalmers, Göteborgs Universitet och statliga RISE.

– Med Northvolts och Volvos stora investeringar i Torslanda och stadens ambition att bli klimatneutral till 2030 så visar Göteborg att vi är ledande i utvecklingen av hållbar mobilitet. Att vi står värd för EVS kommer attrahera talang, kompetens och en rad viktiga beslutsfattare inom området, säger Axel Josefson.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)