Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bussföretagen: Regeringen måste ta samlat grepp om energifrågorna

Anna Grönlund, Sveriges Bussföretag: Den nya regeringen måste direkt ta ett samlat grepp kring energifrågorna. Foto: Ulo Maasing.

Regeringen måste direkt ta ett samlat grepp kring energifrågorna. Det säger Sveriges Bussföretags branschchef och vice vd Anna Grönlund i en kommentar till valresultatet och att en ny regering tar över. Hon konstaterar också att valet innebär dramatiska politiska förändringar i många kommuner och regioner vilket påverkar busstrafiken avsevärt. Sveriges Bussföretag ska nu bland annat satsa på att utbilda nyvalda politiker, både när det gäller turisttrafik och upphandlad linjetrafik.

– Den nya svenska regeringen behöver direkt ta ett samlat grepp kring energifrågorna. Bussbranschen leder omställningen till en fossilfri fordonsflotta över 86% av alla svenska bussar kör fossilfritt. Svenska bussar kör idag på en mix av framförallt biodiesel som HVO, el och andra drivmedel.

– Dels är det viktigt att regeringen nu arbetar för att säkra energikapacitet och tillgång på olika drivmedel och el där vi har nationell rådighet. Dels behövs en fortsatt skattefrihet för höginblandade biodrivmedel även efter 2022, vilket förutsätter ett godkännande från EU-kommissionen. Här måste den nya regeringen fortsätta och intensifiera den dialog som den tidigare regeringen fört, säger Anna Grönlund och fortsätter:

-Valet ritar också om det politiska styret på regional och kommunal nivå. Vi ser att den förra mandatperiodens mandatfördelning på många håll i landet ändrats dramatiskt i detta val. Busstrafik handlas ju upp av landets regioner och kommuner. Vem som styr och vilken inriktning för sin kollektivtrafik man väljer i landets regioner och kommuner påverkar utvecklingen av hela busstrafiken. När vi nu ska locka tillbaka våra resenärer efter pandemin är det viktigt att landets regioner håller i kollektivtrafikbranschens gemensamma nationella målsättning om att 2030 ska 4 av 10 motoriserade resor vara kollektiva och satsar för att nå dit.

– I Sveriges Bussföretag kommer vi nu också ta fram en utbildningssatsning för att på ett professionellt sätt möta landets alla nyvalda politiker och ge dem fakta och kunskap inför kommande beslut, framförallt på regional nivå. Här kan vi lyfta alla viktiga politiska bussbranschfrågor inom såväl den linjelagda busstrafiken som inom turist- och beställningstrafiken, säger Anna Grönlund.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)