Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Succé för tidtabellsfri och dynamisk buss

X-linjen, Säffles tidtabellsfria buss utan fast linjesträckning, har blivit en stor framgång. Foto: Øyvind Lund.

X-linjen, den dynamiska och tidtabellsfri busstrafiken i Säffle, har blivit en stor framgång. För snart ett år sedan såg Värmlandstrafiks och Nobinas pilot X-linjen dagens ljus i Säffle. Nu har 10 000 resor gjorts med den lilla bussen på X-linjen som inte har någon fast linjesträckning. X-linjen har gjort att resandet med kollektivtrafiken i Säffle har femdubblats.

– X-linjen har tagits emot över all förväntan och slår resenärsrekord efter resenärsrekord. Förra veckan visade all-time-high med 402 beställda och genomförda resor. Totalt var vi då uppe i 9 995 resor. Det innebär att X-linjen den här veckan passerar 10 000 resor i Säffle, säger Markus Bergman som är trafikchef för regionbuss på Region Värmland Kollektivtrafik.

X-linjen bokas via en app och trafikerar Säffle tätorts alla hållplatser och därtill ett flertal virtuella hållplatser. Bussen körs bara när någon vill resa och som all annan kollektivtrafik bygger tjänsten på samåkning, där flera resenärer kan boka resor samtidigt från olika hållplatser. Systemet räknar ut den bästa rutten.

Sedan start har X-linjen visat en starkt uppåtgående kurva både vad gäller resor och antal appanvändare. I snitt har det gjorts över 285 resor per vecka i augusti och september. Det ska jämföras med 42 resor per vecka på Säffles ordinarie tätortslinje 80.

– Ser vi på resandet under en lite längre period har det kollektiva resandet femdubblats i Säffle, förklarar Markus Bergman.

– Att ha möjlighet att testa olika typer av kollektivtrafik skarpt ger oss ovärderlig kunskap inför framtiden. Här har vi hittat ett upplägg där resenärer i alla åldrar varit nöjda med både lösningen och själva reseupplevelsen i sig. Det skapar förhoppningsvis fler nöjda återkommande resenärer, säger Åsa Tobiasson som är affärschef på Nobina Sverige.

Testperioden för X-linjen närmar sig sitt slut. Med tanke på att X-linjen har betydligt fler resenärer än den ordinarie linjetrafiken på linje 80 i Säffle tätort, finns nu planer på låta den bli en permanent lösning. Båda lösningarna ryms inte i budgeten och bedömningen är att X-linjen kan hantera dagens resande på linje 80 utan problem.

– Vi har föreslagit till kollektivtrafiknämnden den 27 september att X-linjen ska bli permanent och helt ersätta linje 80 från december i år. Förslaget innebär att Säffleborna kommer att få behålla det förbättrade reseutbudet när pilotprojektet upphör, säger Jesper Johansson (MP), kollektivtrafiknämndens ordförande i Region Värmland.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)