Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

”Bussen en motor i klimatomställningen”

Anna Grönlund, branschchef vid Sveriges Bussföretag. Foto: Ulo Maasing.

Christer Pettersson, vd i Bivab samt regional representant Sveriges Bussföretag Halland. Foto: Ulo Maasing.

Om Halland och övriga regioner i landet ska kunna ställa om i en grönare riktning är ett ökat bussresande en nyckelfaktor. Det skriver Sveriges Bussföretags branschchef Anna Grönlund och Christer Pettersson, vd i Bivab samt regional representant Sveriges Bussföretag Halland i en debattartikel i måndagens Hallands Nyheter.

De pekar på att bussar i upphandlad trafik idag till drygt 94 procent kör på förnybara drivmedel och att den svenska busstrafiken under de senaste femton åren har minskat sina utsläpp av växthusgaser med nästan 75 procent.

– Siffrorna talar sitt tydliga språk. Ska Region Halland tillsammans med övriga regioner kunna ställa om i en grönare riktning, är ett ökat bussresande en av nyckelfaktorerna, skriver Anna Grönblund och Christer Pettersson.

Samtidigt, konstaterar de, har trafikintäkterna minskat med drygt 34 procent från 2019 till 2021.

– Nu krävs det rejäla satsningar från ansvariga politiker. Ska transportsektorns klimatmål uppnås behöver vi välja väg nu, skriver artikelförfattarna. De pekar på att Sveriges Bussföretag tillsammans med andra aktörer i kollektivtrafiken har enats om en nationell kraftsamling, Nystart kollektivtrafiken. I programförklaringen som man enades kring pekar aktörerna ut tre frågor som omgående måste prioriteras:

• Statliga stöd till nystart.

• Inför det nya reseavdraget. Vi anser att reseavdraget behöver reformeras till en avståndsoberoende och färdmedelsneutral skattereduktion.

• Sänk momsen på kollektivtrafikresor från sex till noll procent.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)