Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bussföretagen: ”Nödvändigt med stöd från regering och myndigheter för att möta förarbrist”

Anna Grönlund, Sveriges Bussföretag: När Sverige nu blir ordförandeland i EU behöver vi stöd från regeringen och myndigheterna för att sänka körkortsåldern för buss och avskaffa den märkliga 50-kilometersregeln. Foto: Ulo Maasing.

Bussbranschen behöver stöd från såväl svenska myndigheter som från regeringen för att sänka körkortsåldern för bussförare och för att slopa 50-kilometersregeln innebär att förare under 20 år inte får köra linjer som överstiger 50 km. Det säger Sveriges Bussföretags branschchef Anna Grönlund i en kommentar till den kartläggning av förarbristen i Europa och globalt som den internationella vägtransportunionen IRU har gjort. Under första halvåret 2023 är Sverige ordförandeland i EU.

I en analys inför årsskiftet konstaterar IRU att bristen på yrkesförare för såväl person- som godstransporter utgör ett hot mot både mobilitet och leveranskedjor.

Efter att ha gjort en undersökning bland drygt 1 500 transportföretag (både god och persontransporter) i 25 länder i Afrika, Asien och Europa fann IRU en brist på över 2,6 miljoner yrkesförare. Siffrorna i Europa är dramatiska: I Storbritannien saknas 100 000 förare, i Polen och Tyskland varder 80 000 förare och i Rumänien 71 000 förare. Totalt saknas cirka 500 000 yrkesförare i EU nu vid årsskiftet.

IRU konstaterar också att bristen på bussförare är betydande och blir allt svårare. Samtidigt blir förarkåren allt äldre. IRU pekar i sammanhanget på att ytterst få unga söker sig till bussföraryrket i länder som Sverige och Spanien, trots att ungdomsarbetslösheten är hög.

I fyra länder som IRU har sett närmare på, Spanien, Danmark, Polen och Tyskland var i slutet av 2021 12 000 bussförartjänster inte besatta. Vid det här årsskiftet väntas antalet icke tillsatta bussförarjobb i de fyra länderna ha ökat med 23 procent. Och om utvecklingen tillåts fortsätta kommer 100 000 bussförarjobb i de fyra länderna att vara obesatta.

Den svenska förarbristen är alltså inte unik.

– IRU pekar tydligt på utmaningarna med den åldrande förarkåren i europeisk bussbransch. I Europa är endast tre procent av bussförarna under 25 år, vilket är hälften så mycket som i den totala transportsektorn. Förare över 55 år utgör procent av yrkeskåren, med en genomsnittlig ålder på 50 år, kommenterar, kommenterar Anna Grönlund, branschchef Sveriges Bussföretag.

– I Sverige är fyra av tio bussförare över 60 år. Vi behöver åtgärder här och nu för att bussarna ska kunna rulla och ta människor till arbete och skola. Men vi behöver också åtgärder på längre sikt i syfte att få en stabil rekryteringsgrund och en kontinuerlig möjlighet för unga människor att söka sig till vår bransch. EU-kommissionen avser att revidera sitt körkortsdirektiv under det svenska ordförandeskapet det första halvåret 2023. Här behöver vi stöd från svenska myndigheter och den svenska regeringen för att sänka körkortsåldern och för att slopa den märkliga, så kallade 50-kilometersgränsen.

Taggat som: , , , , ,

4 kommentarer »

  1. Om åkeriföretagen började i rätt ände och tog eget ansvar genom anständiga arbetsvillkor och dito löner så skulle de nog komma ganska långt. Undrar då varför de aldrig verkar få den sortens frågor?

    Att hela branschen hela tiden försöker lägga över ansvaret på samhället börjar kännas både fräckt och tröttsamt. Vill inte de anställda vara kvar borde man som arbetsgivare nog först fråga sig varför så är fallet, inte kräva att samhället ska ansvara för att täcka upp personalbortfall som uppstått pga bolagens usla personalpolitik.

    • Sant, men dem skiter i sanningen, dem behöver mer billig arbetskraft. Priset är det ända som räknas. Tyvärr.

  2. Bussbranschen nyttjar arbetsförmedlingens erbjudande med en lönekostnad som innebär upp till 80% i lönebidrag i tre år för arbetslösa som uppfyller de politiska villkoren för att få en utbildning med godkänt prov för busskort. Kostnad för bussföretaget, 20% av 153,91kr/timma =30,78kr/timma. De stora aktörerna kalkylerar med lönebidrag i de nya avtalen som de vinner och konkurrerar ut befintliga aktörer som har anställda med (erfarna) bussförare med mer än 8 år i yrket med en lönekostnad på 170,94 kr/timma. (Titta på hur platsannonser för bussförare annonseras ut)
    Då den offentliga upphandlingen i stora delar av landet inte kräver övertagande av personal (Dyrare avtal enligt politiker i styrelsen för kollektiva trafikmyndigheten)
    Det erbjuds anställningsvillkor som inte accepteras av alla förare. I upphandlingens spariver glömmer man att lyfta det viktiga ansvaret som bussförare har för passagerarnas liv när de åker buss, genom att erfarna förare väljs bort. Det sammantaget gör motivering för yrket och yrkesstatusen sjunker.
    Logiskt att välja andra yrken, branscher som anställer med bättre villkor och lönebild. Politiska bidrag slår sönder en fungerande bransch. Nu ser vi resultatet av bristen på bussförare. Det är dags att höja lönerna och statusen på yrket.
    ”Det fanns 2020 ca 277 000 körkort för buss i Sverige (både D och DE)
    Det fanns 2020 ca 13 500 bussar i trafik.
    Det betyder att det finns ca 20 personer i Sverige med behörighet att köra buss per buss.
    Förarbrist? Förarkris? Akut behov av fler förare? Krav på utbildning av fler förare?
    Är det då brist på förare eller är det något annat som är fel?”

    • Utomordentligt bra sammanfattning av situationen i branschen.Finns det hål i en hink med vatten hjälper det inte att bara fylla på med nytt vatten.Man måste laga hålen först.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2025 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)