Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Fortsatt skattebefrielse för biodrivmedel

EU-kommissionens högkvarter i Bryssel. Foto: Ulo Maasing.

EU-kommissionen meddelade på onsdagen att man har godkänt Sveriges statsstödsansökan om fortsatt skattebefrielse av rena och höginblandade biodrivmedel i ytterligare fyra år.

Det innebär att drivmedel som exempelvis rapsbaserad biodiesel och HVO som inte omfattas av reduktionsplikten skattebefrias i Sverige till och med sista december 2026.

– Regeringen har jobbat för ett förlängt statsstödsgodkännande som sträcker sig över en längre period och välkomnar kommissionens beslut. Det kommer underlätta Sveriges fortsatta omställning mot mer hållbara transporter och bidrar till att minska beroendet av fossila bränslen, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

Branschorganisationerna Sveriges Bussföretag och Svensk Kollektivtrafik har under en rad år arbetat för en långsiktig skattebefrielse för alla hållbara biodrivmedel. Dagens skattebefrielse för flytande, höginblandade biodrivmedel gällde det här året ut, men nu har alltså EU-kommissionen förlängt skattebefrielsen ytterligare fyra år.

– Beslutet är verkligen efterlängtat. För våra medlemmar innebär det att de slipper kostnadsökningar på 800 miljoner kr per år, kommenterar Johan Wadman, vd för Svensk Kollektivtrafik.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)