Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bussföretagen om biodrivmedlen: ”En välkommen och glädjande julklapp”

Anna Grönlund, Sveriges Bussföretag: En välkommen julklapp till landets kollektivtrafikresenärer. Foto: Ulo Maasing.

EU-kommissionens beslut på onsdagen (klicka här) att godkänna Sveriges ansökan om förlängd skattebefrielse för höginblandade flytande biodrivmedel välkomnas av Transportföretagen där Sveriges Bussföretag ingår. Regeringen ansökte tidigare i år om fortsatt skattebefrielse för åren 2023 – 2033, men EU-kommissionen har nu förlängt skattebefrielsen under fyra år, till och med 2026.

Den svenska buss- och kollektivtrafikbranschen har länge drivit frågan om en fortsatt skattenbefrielse för de höginblandade flytande biodrivmedlen.

I Sverige finns cirka 14 000 bussar i trafik. Av dessa är omkring 760 elbussar. Bussföretagen har länge framhållit att för att klara omställningen till en mer hållbar transportsektor behövs under många år framöver ett successivt införande av el i busstrafiken kombinerat med andra klimatsmarta drivmedel såsom biodrivmedel.

För att klara det har Sverige sökt möjlighet att få fortsätta att ge skattebefrielse på fossilfria bränslen, vilket EU:s statsstödsregler annars inte tillåter.

– Fortsatt gynnsamma villkor för biodrivmedel är en viktig fråga för hela den svenska transportsektorn för att kunna gå mot ökad hållbarhet och att uppnå klimatmålen, säger Marcus Dahlsten, vd för Transportföretagen.

– Dagens besked är glädjande och viktigt för den svenska bussbranschen. Över 85 procent av de svenska bussarna kör idag på fossilfria drivmedel. Biodrivmedlen är en stor del av detta. Vi i bussbranschen vill fortsätta leda omställningen till en fossilfri transportsektor och dagens besked ger förutsättningar för det, säger Anna Grönlund, branschchef vid Sveriges Bussföretag.

– I mer än tio år har landets kollektivtrafik strävat mot att fasa ut alla fossila drivmedel och det har vi kommit långt med. Många av de avtal som landets regioner och kommuner slutit med busstrafikföretag innehåller krav på klimatsmarta drivmedel. Om EU-kommissionen inte hade beviljat fortsatt möjlighet till skattebefrielse hade landets kollektivtrafik drabbats av en skattesmäll på minst 800 miljoner kronor årligen. I spåren av den pandemi som sargade kollektivtrafiken svårt hade detta kunnat leda till neddragen trafik. Dagens besked är därför en välkommen julklapp till landets kollektivtrafik-resenärer, säger Anna Grönlund.

Taggat som: , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)