Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bättre för Volvo Bussar

Volvos största elbussorder under det fjärde kvartalet gäller 48 Volvo BZL Electric till Metroline i London. Bild: Volvo Bussar.

Lönsamheten för Volvo Bussar förbättrades under det fjärde kvartalet 2022 men är fortfarande låg med en rörelsemarginal på 3,4 procent. För Volvokoncernen som helhet var rörelsemarginalen under det fjärde kvartalet nästan tre gånger så hög, 9,1 procent. Det framgår av Volvokoncernens delårsrapport som presenterades på torsdagsmorgonen. När det gäller försäljningen av elbussar ligger Volvo Bussar efter flera av sina europeiska konkurrenter.

Volvo fick under det fjärde kvartalet hela 70 procent fler order på bussar jämfört med samma tid 2021. Leveranserna ökade med 64 procent. Särskilt starkt ökade efterfrågan på turistbussar i Nord- och Sydamerika där Volvo Bussars nordamerikanska dotterbolag Prevost hade en god orderingång.

Under förra året sålde Volvo Bussar med dotterbolag 6 459 bussar. Det är 54 procent fler än under 2021 då Volvo sålde 4 197 bussar. Försäljningen av elbussar landade på 304 bussar, 35 procent fler än året innan. 206 av de sålda bussarna var hybridbussar.

Under det fjärde kvartalet ökade Volvos bussförsäljning med hela 70 procent jämfört med de pandemisvaga siffrorna samma period året innan. Totalt sålde Volvo 1 781 bussar under det fjärde kvartalet. Av dessa var 71 helelektriska och 91 hybridbussar. Samtidigt levererade Volvo 2 214 bussar. Av dessa var 93 helelektriska och fem hybrider.

Mer än hälften av de sålda elbussarna ingår i en och samma beställning från bussoperatören Metroline i London som har beställt 48 Volvo BZL Electric för leverans under andra halvåret i år (klicka här).

Under det fjärde kvartalet ökade Volvokoncernens omsättning med 31 procent jämfört med samma tid i fjol till 134,3 miljarder kronor och rörelseresultatet till 12,17 miljarder, men en stor del av ökningen, 14 procent, berodde på ändrade valutakurser. Omsättningen för helåret 2022 blev 473,5 miljarder mot 372,2 miljarder året innan och rörelseresultatet 50,5 miljarder mot 41,1 miljarder.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)