Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bygger publika laddstationer för bussar och lastbilar

Oslo bygger ett nätverk publika laddstationer med snabbladdare för eldrivna bussar och lastbilar. Foto: KlimaOslo.

Det ska bli enklare även för besökande, eldrivna turistbussar att snabbt ladda batterierna. Oslo kommun har nu beslutat att ge 25 miljoner norska kronor i stöd till fyra publika laddstationer med 28 snabbladdare för bussar och lastbilar. Laddstationerna för tunga fordon kommer att placeras på olika platser i den norska huvudstaden. Fler stationer ska komma.

Tillsammans med två andra laddstationer för tunga fordon kommer de nya laddstationerna att bilda ett nätverk av laddstationer i Oslo. Samtliga snabbladdare har en kapacitet på minst 350 kW. De kommer att vara publika och öppna dygnet runt. Även om majoriteten av de fordon som väntas nyttja stationerna är lastbilar, öppnar stationerna för helt nya möjligheter för batterielektriska långfärds- och turistbussar.

– Om den tunga trafiken i framtiden ska satsa på eldrift behövs det bättre laddmöjligheter. Därför är det positivt att så många vill bygga laddstationer som är särskilt anpassade till tunga fordon, säger Petter Nergård Christiansen, transportrådgivare vid Klimaetaten, klimatkontoret, i Oslo kommun.

Oslo införde under 2022 en möjlighet för den som vill etablera laddstationer för tunga fordon att få ett stöd på upp till 80 procent av investeringskostnaderna. Det är den första av två ansökningsomgångar som nu har avgjorts och som har resulterat i de fyra laddstationerna med 28 snabbladdare.

Två företag ska stå för utbyggnaden, men intresset för att söka stödet var stort och sex aktörer sökte. En andra ansökningsperiod löper ut den första mars.

Oslos kommunalråd för miljö och transporter, Sirin Stav, är nöjd med att den första omgången har resulterat i stöd till 28 snabbladdare.

– Den tunga trafiken står på tröskeln till att bli elektrisk men bristen på laddstationer utgör ett stort hinder, säger hon.

Taggat som: , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

1 kommentar »

Trackbacks

  1. Oslo först i världen med en helt elektrifierad kollektivtrafik - Grow Sverige

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)