Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

EU-länder kräver stopp för bussar med förbränningsmotor

Fyra EU-länder kräver att EU bestämmer ett slutdatum då det inte längre ska vara tillåtet att sälja bussar med förbränningsmotor. Arkivbild: Ulo Maasing.

Fyra EU-länder kräver att EU fastställer en tidpunkt efter vilken det blir förbjudet att inom EU sälja nya bussar och lastbilar som släpper ut koldioxid. I praktiken handlar det om ett stopp för förbränningsmotorer i lastbilar och bussar. Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters. De fyra länderna är Danmark, Belgien, Nederländerna och Luxemburg.

EU-kommissionen kommer att under februari föreslå strängare regler för tunga fordon när det gäller utsläpp av koldioxid. Sedan tidigare har kommissionen satt stränga mål för utsläpp från bilar, bland annat att dessa 2035 ska vara fria från CO2-emissioner.

De fyra länderna vill att EU nu också ska sätta ett mål även för när alla nya bussar och lastbilar som säljs ska vara utsläppsfria. Nationerna har dock inte själva specificerat något datum för när de vill att det ska ske.

– Den kommande översynen av normerna för CO2-utsläpp för tunga fordon utgör en unik möjlighet att skicka en stark signal till marknaden och stimulera en övergång i god tid, skriver dy fyra länderna.

De vill också ha striktare normer för utsläpp från bussar och lastbilar från 2030.

Taggat som: , , , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)