Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Grönt ljus för landel till färjor och kryssningsfartyg

Stockholms Hamnar vill tillsammans med åtta andra Östersjöhamnar bygga ut möjligheterna att elförsörja kryssningsfartyg och färjor i hamn. Foto: Stockholms Hamnar.

Regeringen har nu godkänt att Stockholms Hamnar tillsammans med åtta andra Östersjöhamnar får söka EU-finansiering till förstudier för att bygga ut elinfrastrukturen med landel till kryssningsfartyg och färjor för att minska utsläppen från fartyg.

Den gemensamma EU-ansökan går under namnet Baltic Ports for Climate och görs tillsammans med hamnarna i Aarhus, Klaipeda, Ventspils, Helsingfors, Riga, Tallinn, Gdynia och Hamburg. Initiativet till ansökan är taget av organisationen Baltic Ports Organisation, en branschorganisation för hamnar runt Östersjön som Stockholms Hamnar är medlem i sedan början på 90-talet.

För Stockholms Hamnar omfattar projektet olika förstudier som gäller utbyggnad av land-elanslutningar för kryssningsfartyg i Värtahamnen/Frihamnen och för färjor vid Stadsgården.

Ansökan till EU skickas in i mitten av januari och om allt går vägen startar projektet i juli 2023 och sträcker sig till juli 2025.

Utbyggnad av landelanslutning finns bland annat med som krav i EU:s politik kopplat till klimatmål och omställning till en grönare sjöfart, kallat Fit for 55. Redan idag elansluter en stor del av den ordinarie färjetrafiken i Stockholm och det byggs nya landelanslutningar för fartyg vid kaj i både Kapellskärs hamn och på Stadsgården.

Taggat som: , , , ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)