Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Taxiföretag fälls för otillåtet samarbete om anbud

Patent- och marknadsdomstolen vid Stockholms Tingsrätt. Foto: Carl Johan Erikson.

De båda taxiföretagen Taxi Ulricehamn och Väner Taxi fälldes på onsdagen av Patent- och marknadsdomstolen för otillåtet samarbete. De båda taxibolagen samarbetade när de lämnade anbud vid en upphandling av färdtjänst-transporter. Nu får de böta drygt 1,5 miljoner.

Det var i samband med att Ulricehamns kommun genomförde en upphandling av färdtjänstresor, arbetsresor och riksfärdtjänst som de två taxibolagen Taxi Beställningscentral i Ulricehamns kommun Aktiebolag och Väner Taxi AB samarbetade om anbudsinlämning och anbudspriser.

Konkurrensverket fick tips om samarbetet och gjorde en utredning som visade att bolagen i samband med upphandlingen hade haft direkta kontakter med varandra via e-post och telefon för att gemensamt utarbeta en plan för hur de skulle agera i upphandlingen.

”En allvarlig överträdelserna av konkurrensreglerna”, konstaterade Konkurrensverket som beslutade att de båda bolagen tillsammans ska betala 1 550 000 kronor i böter, så kallad konkurrensskadeavgift.

”Överträdelsen är så allvarlig att en högre konkurrensskadeavgift är motiverad. Men företagen befinner sig i en svår ekonomisk situation och riskerar att gå under om beloppet blir högre”, skrev Konkurrensverket.

Taxiföretagen överklagade till Patent- och marknadsdomstolen. Men trots uppmaning från domstolen redogjorde företagen varför man överklagade eller la fram några bevis för att Konkurrensverkets beslut skulle ha varit felaktigt.

På onsdagen kom Patent och marknadsdomstolen med sin dom och går helt på Konkurrensverkets linje.

Taggat som: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)