Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Enhetstaxa införs i Region Uppsala

Kollektivtrafiken i Region Uppsala får enhetstaxa nästa år. Foto: Region Uppsala.

Region Uppsala planerar att nästa år avskaffa zonerna i kollektivtrafiken och istället införa enhetstaxa. En av konsekvenserna blir att resandet med kollektivtrafik i regionen kommer att öka med 10 – 15 procent. Den 27 mars ska politikerna i regionens trafik- och utbildningsnämnd fatta beslut om det nya taxesystemet.

Förutom att zonerna försvinner och ett enhetspris införs för enkelbiljetter kommer regionen även att införa student- och pensionärsrabatt på hela biljettutbudet, även enkelbiljetter. Förändringen öppnar också för en lansering av smarta biljett- och betallösningar, såsom blippa och res med betalkort.

Enkelbiljetten kommer att finnas i två prisnivåer, vuxen och rabatterat pris och kommer att gälla i 75 minuter. Med enkelbiljetten kan man resa så långt och hur mycket man vill, sista bytet ska ske inom 75 minuter.

Priset på enkelbiljetten blir detsamma oavsett var man köper den, ombord eller hos ombud, i appen eller betalar med reskassa.

Även periodbiljetter får två prisnivåer, vuxen och rabatterat, vilket innebär att man som ungdom, student, pensionär eller förmånstagare fritt kan välja vilken biljettyp som passar bäst och ändå få rabatt.

– ag är glad att kunna presentera en denna förändring som underlättar för alla resenärer i och till vårt län. Med tidstaxan tar vi bort onödiga hinder och gör det enklare att resa hållbart. Dessutom skapar vi förutsättningar för smarta biljett- och betallösningar, såsom “Blippa och res med betalkort”, säger Cecilia Linder (M), ordförande i Trafik- och samhällsutvecklingsnämnden i Region Uppsala.

Det slutliga beslutet fattas av regionfullmäktige i juni och den 22 januari nästa år ska det nya biljettsystemet införas.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)