Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Kraftig ökning av elbussar i Europa

Antalet nya elbussar fortsätter att öka kraftigt i EU. Arkivbild: Ulo Maasing.

Försäljningen av elbussar (trådbussar oräknade) inom EU ökade kraftigt under det första kvartalet. Ökningen gäller både fullelektriska bussar och hybridbussar. Totalt ökade försäljningen av elbussar i Europa med 47,1 procent jämfört med samma tid förra året. Totalt såldes under årets tre första månader 1 053 elbussar i EU, rapporterar de europeiska fordonstillverkarnas branschorganisation ACEA. Elbussarnas marknadsandel när det gäller nya bussar blev därmed 14,4 procent. Antalet nya hybridbussar uppgick till 1 059 vilket gav hybriderna en marknadsandel av 14,5 procent.

De stora elbussmarknaderna i EU var under det första kvartalet Frankrike med 393 nya elbussar (+136,7 procent jämfört med samma tid i fjol), Tyskland (145 bussar, +3,6 procent) och Spanien (136 bussar, +491,3 procent). I Europa utanför EU var Storbritannien störst (277 bussar, -14,8 procent).

Hybridbussarna fortsatte att ha en stark ställning i några länder, medan flertalet länder i EU inte fick några nya hybridbussar alls under det första kvartalet.

I Tyskland nyregistrerades under perioden 410 nya hybridbussar (+42,4 procent jämfört med samma tid förra året). Tvåa kom Frankrike (271 bussar, + 1 255 procent), trea Spanien (206 bussar, +415 procent).

De nyregistrerade dieselbussarna (inräknat biodiesel som HVO med mera) i EU var det första kvartalet 5 403 bussar (+0,5 procent jämfört med samma tid i fjol).

Nyregistrerade bussar med övriga drivmedel i EU minskade med 21 procent, jämfört med fjolårets första kvartal och uppgick till 736 bussar. I siffran ingår bränslecellsbussar, gasbussar (både naturgas och biogas), etanoldrivna bussar med mera. Gasbussarna har fortfarande en stark marknad i Frankrike och Italien. Där handlar det främst om fossil naturgas.

Taggat som: , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)