Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Säkerhet för bussförare i fokus

I anslutning till Busworld i Bryssel hålls den 10 oktober ett seminarium om trafiksäkerhet för bussförare. Foto: Ulo Maasing.

Flera bussförare i Norge har förolyckats vid trafikolyckor under de senaste åren. Det är bakgrunden till att en rad norska branschorganisationer inom buss- och kollektivtrafik arrangerar ett större seminarium om säkerhet i busstrafik och med särskilt fokus på bussförares säkerhet. Seminariet hålls i anslutning till världens största bussmässa, Busworld, i Bryssel den 7 – 12 oktober.

Inför seminariet ska branschorganisationerna ta fram ett brett faktaunderlag i en rapport. Initiativtagare är den norska Kollektivtrafikkforeningen, motsvarigheten till Svensk Kollektivtrafik. Projektet stöds av bland andra den norska bussbranschens organisation NHO Transport.

Målet är att ingen bussförare ska omkomma eller skadas allvarligt på de norska vägarna genom att etablera nya åtgärder för ökad trafiksäkerhet. Många av dessa kommer också att öka trafiksäkerheten för andra trafikantgrupper.

Konkreta delmål i projektet är att påverka centrala aktörer och tillverkare i branschen för att de ska arbeta mer aktivt när det gäller trafiksäkerheten för förare när det gäller konstruktion och produktion av nya bussar. Man ska också etablera ett gemensamt kunskapsunderlag som hjälper beslutsfattare och inköpare att ställa bra och relevanta krav när det gäller trafiksäkerhet.

Seminariet om förarsäkerhet äger rum i anslutning till Busworld på eftermiddagen, tisdag 10 oktober. Medarrangör är Ruter, trafikhuvudman i Osloregionen.

Det norska transportdepartementet stöttar projektet med 350 000 kronor. Förutom Kollektivtrafikkforeningen och NHO Transport stöds projektet av en rad fackliga organisationer samt Busworld.

Taggat som: , , ,

Categorised in: Busworld, Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)